ßßß

Składniki:1 lub 1,5 szklanki soczewicy (zielona, czerwona- wybór należy do Was, tę pierwszą lepiej wcześniej namoczyć)2 grubsze pory2 pomidory (ja trochę szaleję i daję całą puszkę pomidorów)1 zielona paprykakiełbasa chorizo (ilość dowolna)kilka ząbków czosnku2-3 ziemniaki30 dag mięsa (schab, łopatka itp)1/3 szklanki oliwy z oliwekKroimy mięso na kawałki i podsmażamy. Nastawiamy wodę (ok 2litr) w garnku i gotujemy soczewicę (bez soli), 10-15 minut, aż zrobi się brązowa. Wrzucamy potem: podsmażone mięso, pokrojony por, czosnek (drobno pokrojony) oraz pomidory (świeże kroimy). Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, sól i pieprz.W Hiszpanii do wielu potraw dodaję się także pewien specyfik: el colorante, jest to pomarańczowy barwnik spożywczy, który nadaje potrawom piękny kolor. Ja najczęściej robię zupę bez tego barwnika.Gotujemy zupę ok 45 minut. W międzyczasie (25-30 minut) wrzucamy pokrojone ziemniaki i chorizo. Dalej gotujemy do miękkości ziemniaków. Po ugotwaniu wlewamy do zupy 1/3 szklanki oliwy z oliwek.Smacznego!Warzywa Strączkowe- edycja zimowa (tutaj).