Wykonanie

Proste,
czekoladowe ciasto. Nie tak mokre i mięsiste jak np.
czekoladowe ciasto z
burakami, za to bardziej jak babka, sypkie.Przyrządziłam je późnym wieczorem dowiedziawszy się, że w południe jedziemy "w gości" i trzeba przywieźć coś słodkiego. Na zakupy nie było już czasu, więc musiałam zadowolić się produktami, jakie skrywała nasza kuchnia. Otwieram zamrażalkę, a tam ze dwa kilogramy wydrylowanych
wiśni z wykaligrafowanym napisem " Zosia i mama. Sierpień 2014". Prawdziwy skarb, o którym nie miałam pojęcia, jako że całe wakacje spędziłam poza domem. W "słodkiej szafce" czekały na otwarcie dwie tabliczki dobrej,
gorzkiej czekolady, na półce znalazłam
płatki owsiane.Wg mnie najlepszą częścią tego wypieku jest owsiana kruszonka, dzięki której podczas pieczenia w całym domu roznosi się błogi zapach, obok którego nie można przejść obojętnie.Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm):1 szklanka
cukru2 szklanki
mąki pszennej (użyłam pełnoziarnistej)2 łyżeczki
proszku do pieczenia4
jaja1 szklanka
jogurtu naturalnego1 szklanka
oleju200 g
gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli
wodnej i ostudzonej1,5 szklanki
wiśni (mrożonych lub świeżych) na kruszonkę:100 g
masła2 szklanki górskich
płatków owsianych4 łyżki ulubionej
mąkiszczypta
cynamonuWykonanie:
Jajka ubić z
cukrem na puszystą masę (4-5 min.). Cały czas ubijając dodawać
olej, a później roztopioną
czekoladę.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i wsypywać do masy miksując na niskich obrotach.Z podanych składników zagnieść kruszonkę. Gotowe ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia na wierzchu ułożyć
wiśnie, całość posypać owsianą kruszonką.Piec około 1 h w 180 stopniach, do suchego patyczka.Smacznego!