Wykonanie

Z
krewetkami mam jak z
pistacjami, zjem każdą ilość. Jak chyba każdy, bardzo lubię smak
krewetek i za każdym razem, gdy smażę je będąc bardzo głodna, doceniam niezwykle krótki czas ich przyrządzania.Te morskie przysmaki przyrządzam na różne sposoby, gdy brak kulinarnej weny twórczej po prostu podsmażam je na
maśle z
czosnkiem i posypuję
pietruszką, kiedy mam ochotę na coś bardziej charakternego, najczęściej sięgam po arsenał azjatyckich przypraw. Tak właśnie było w tym przypadku.Składniki:400 g
krewetek2 łyżki
oleju roślinnegokawałek świeżego
imbiru wielkości kciuka, obranego i pokrojonego jak najdrobniej4 ząbki
czosnku, pokrojone w cienkie paski2 łyżki
sosu sojowego2 łyżki
sosu rybnego1 łyżka
sosu ostrygowego2
szalotki pokrojone w piórka
szczypior z 1
szalotkicytrynaWykonanie:Na patelni umieścić
czosnek,
imbir i
cebulę, włączyć gaz i całość smażyć minutę. Wsypać
krewetki, obsmażyć je ze wszystkich stron. Wlać sosy, zmniejszyć ogień i całość smażyć 2-3 minuty.Przed podaniem doprawić
pieprzem,
cytryną i posypać pokrojonym
szczypiorem.Smacznego!