ßßß Cookit - przepis na KREWETKI PO TAJSKU

KREWETKI PO TAJSKU

nazwa

Wykonanie

Z krewetkami mam jak z pistacjami, zjem każdą ilość. Jak chyba każdy, bardzo lubię smak krewetek i za każdym razem, gdy smażę je będąc bardzo głodna, doceniam niezwykle krótki czas ich przyrządzania.Te morskie przysmaki przyrządzam na różne sposoby, gdy brak kulinarnej weny twórczej po prostu podsmażam je na maśle z czosnkiem i posypuję pietruszką, kiedy mam ochotę na coś bardziej charakternego, najczęściej sięgam po arsenał azjatyckich przypraw. Tak właśnie było w tym przypadku.
Składniki:
400 g krewetek
2 łyżki oleju roślinnego
kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka, obranego i pokrojonego jak najdrobniej
4 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie paski
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka sosu ostrygowego
2 szalotki pokrojone w piórka
szczypior z 1 szalotki
cytryna
Wykonanie:
Na patelni umieścić czosnek, imbir i cebulę, włączyć gaz i całość smażyć minutę. Wsypać krewetki, obsmażyć je ze wszystkich stron. Wlać sosy, zmniejszyć ogień i całość smażyć 2-3 minuty.
Przed podaniem doprawić pieprzem, cytryną i posypać pokrojonym szczypiorem.
Smacznego!
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2013/02/krewetki-po-tajsku.html