Wykonanie
Chodził za nami ostatnio nietypowy smak, którego ideą było przemycenie nutki
cytrusa i kwiatów do obiadu. Miało być zdrowo, szybko, bezpiecznie (obiad dostosowany do diety Dukana mamy - aby 2 obiadków nie gotować) i smacznie, więc najbardziej przekonującym okazał się
pstrąg łososiowy. Jeszcze gdy był w lodówce słyszałyśmy jego monolog dotyczący tego jak szybko i łatwo go przyrządzimy, jak krótko będziemy czekać na efekt końcowy i ile to on nam smaków zafunduje a zdrowia wniesie. W naszych głowach swatek pasował on do obrazu
cytryny,
limonki, lawendy. Dałyśmy się podejść. Wybrałyśmy go spośród tłumu. Przygotowałyśmy. Zjadłyśmy. Nakarmiłyśmy rodzinę i... zachwyciłyśmy się tym co powstało.


SKŁADNIK:- Filety
pstrąga łososiowego,-
cytryna,- liście
limonki,- szczypiorek/dudy
cebulki,- kwiaty lawendy,- kwiaty jaśminu,-
pieprz czarny,- domowa
przyprawa warzywna,-
czosnek niedźwiedzi,

Przygotowanie jest ekspresowe...Myjemy i osuszamy
rybę. Dzielimy ją na odpowiednie porcje. Każdą porcję delikatnie posypujemy posypujemy
przyprawami (możemy też dodać odrobinę
masła, ale u nas to wersja dietetyczna ze względu na proteinowe poczynania Mamy). Okładamy po plasterku sparzonej
cytryny, po suszonym listku
limonki i posypujemy kwiatami. Zawijamy w folię aluminiową.Pieczemy: 160 stopni /góra-dół termoobieg/ 10-15 minut.

I tak komponując delikatną, wilgotną, soczystą
rybę z równie soczystą
cytryną i nieziemskim smakiem jaki
daje nam suszona
limonka, która wciąż żyje aromatami mamy małe dzieło sztuki. Jest to nietypowa podróż, ale na pewno nie pod prąd. Delikatnej inności dostarcza nam tu także wykorzystanie kwiatów.Podobno pstrągowi wystarcza dużo mniej czasu niż 10-15 minut. My jednak przetestowałyśmy dokładnie, pieczenie go w takiej formie (w szczelnym owinięciu folii) i zapewniamy, że po tym czasie
rybka będzie delikatna i taka jak być powinna.I Vademecum Kuchenne:LAWENDA " Lawenda znana jest przede wszystkim jako środek uspokajający, likwidujący napięcie nerwowe oraz ułatwiający zasypianie. Ponadto łagodzi rozmaite dolegliwości związane ze stresem, w tym napięciowe
bóle głowy, migreny, zaburzenia trawienia."Kupisz ją tu: KliknijJAŚMIN: " Jaśminowe kwiaty są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, żelaza, wapnia, potasu oraz magnezu. Działają przeciwgorączkowo i łagodzą stany zapalne skóry i spojówek"Kupisz tutaj: Kliknij
LIMONKA: " Suszone LIŚCIE
LIMONKI KAFFIR to często spotykana w kuchni azjatyckiej
przyprawa. Największą popularnością cieszą się one w Laosie, Malezji, Tajlandii i Indonezji. LIŚCIE KAFFIRU nadają potrawom charakterystyczny,
cytrynowy smak i aromat."Kupisz tutaj: Kliknij
CZOSNEK NIEDŹWIEDZI: "Ma działanie bakteriobójcze, przeciwcukrzycowe, obniża ciśnienie
krwi, korzystnie działa na
serce, obniża poziom cholesterolu we
krwi, zapobiega nowotworom złośliwym, miażdżycy, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci. Jego silne działanie bakteriobójcze szczególnie przydatne jest przy leczeniu chorób górnych dróg oddechowych, stanów zapalny zatok i oskrzeli, przy tym dodatkowo oprócz zabijania bakterii
czosnek pobudza wydzielanie śluzu w oskrzelach."Kupisz tutaj: Kliknij

Aby nic, a nic Wam nie umknęło: zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj :)// Jako, że szanowna Pani matka znów zaczęła owocnie romansować z dr Dukanem, będą się tu pojawiać w najbliższym czasie przepisy odchudzające bezpieczne na diecie proteinowej! :)Oczywiście i dieta bezglutenowa będzie na swoim miejscu, więc zapraszamy.