ßßß Cookit - przepis na Pstrąg pieczony

Pstrąg pieczony

nazwa

Wykonanie

Obiad w niewiele ponad pół godziny z udziałem pysznej, świeżej ryby. I to przy małym nakładzie pracy - tak lubię. Pstrąg to jedna z moich ulubionych ryb i chętnie ją przyrządzam właśnie tak. Wystarczy trochę dodatków aromatyzujących i na blachę. Po prostu a wychodzi coś genialnego.
Oczywiście jeśli ktoś woli może sobie taką rybkę usmażyć - pstrąg z chrupiącą skórką i sosem kurkowym to też niebo w gębie :)
czas przygotowania : ok. 30 - 40 minut
składniki na 3 porcje :
3 ładne, świeże pstrągi
1/2 cytryny
kilka gałązek koperku
garstka liści natki pietruszki
1 mała cebula
do smaku - sól morska, pieprz czarny mielony
sposób przygotowania : ryby oczyściłam dokładnie - kupiłam już wypatroszone, ale usunęłam skrzela, oczy i umyłam. Po osuszeniu ręcznikami papierowymi tuszki oprószyłam solą i świeżo zmielonym pieprzem zarówno w środku jak i na zewnątrz. Cebulę obrałam, cytrynę dobrze wyszorowałam i sparzyłam. Obie pokroiłam w cieniutkie plasterki - im cieniej tym lepiej. Do każdego brzuszka nałożyłam po trochu zieleniny, cebuli i cytryny. Skórę posmarowałam odrobiną oleju rzepakowego. Ryby ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 20 minut.
Podałam z grzankami z wiejskiego chleba i surówką.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/05/pstrag-pieczony.html