ßßß Cookit - przepis na CHLEB OWSIANY (bezglutenowy)

CHLEB OWSIANY (bezglutenowy)

nazwa

Wykonanie

Czym pachnie dom rodzinny? Taki, dom, do którego chce się wracać. Taki, do którego ma prowadzić kuszący aromat, delikatnie łaskoczący zmysły, wyzwalający uśmiech i uruchamiający ślinianki. Taki dom pachnie chlebem. Nasz tak pachniał wieczorem, no... może wczesną nocą. Z braku pieczywa i z potrzeby zdziałania czegoś w kuchni, powstał szybki chlebek owsiany. Oczywiście produkcja uruchomiona była z myślą o 'bezglutenkach', więc jest on stworzony dla osób z nietolerancją.
Jak się udał? Cóż, chyba określenie "bajecznie" będzie pasowało najlepiej. Jest (a w zasadzie był, bo dziwnym trafem losu o poranku zostały po nim okruszki, ale... ruszyła nowa produkcja i właśnie siedzi w piekarniku kolejny bochenek) po prostu przepyszny!!! A taki gorący sam się prosił, by położyć na nim masło i zająć się nim w odpowiedni sposób.
SKŁADNIKI:
- mąka owsiana z ziarnami (bezglutenowa) 440-450 g,
- jajka - 2 żółtka (w przypadku nietolerancji na jaja kurze - 4 żółtka przepiórcze),
- drożdże - pół kostki - 50 g,
- mleko - 200 ml,
- cukier - 2 łyżeczki,
- sól - płaska łyżeczka,
- masło - 5-6 łyżeczek,
WYKONANIE: Rozczyn - drożdże, cukier, mała ilość ciepłego mleka i 2-3 łyżki mąki. Rozcieramy i zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu.
Pozostałe mleko lekko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim masło, dodajemy sól, gdy rozczyn podrośnie wlewamy do niego resztę mleka z masłem, 2 żółtka i dosypujemy mąkę. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy pod ściereczką aż wyrośnie. Jak podwoi swoją objętość - znów wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ponownie wyrośnie formujemy pożądany kształt bochenka. Gotowy oprószamy mąką i wkładamy do przygotowanej (obsypanej mąką) foremki. Przykrywamy i dajemy mu chwilę aby jeszcze podrósł. Wstawiamy do mało nagrzanego piekarnika.
PIECZENIE:
180 stopni, góra-dół, termoobieg, około 30 minut, ale kontrolujemy jego poczynania w piekarniku. Gdy za bardzo się rumieni - zmniejszamy temperaturę.
Ten chlebek reklamy nie potrzebuje, ale jeszcze Wam o nim opowiemy, bo nie możemy przestać się rozkoszować zapachem dochodzącym do nas z piekarnika i wspomnieniem o tym, konkretnym bochenku. Wyszedł delikatny, rozpływający się w ustach, ale ukryty pod chrupiącą skórką. Nie rozrywał się i nie rozpadał (jak większość chlebów b/glutenowych - szczególnie gdy trafia na smakosza w gorącej wodzie kąpanego, który nie wytrzyma i konsumuje jeszcze cieplutki). Ten smak, jest niespotykany, a ciasto - stworzone do formowania. Nie skłamiemy mówiąc, że to najlepszy chleb jaki w życiu jadłyśmy. Reszta domowników wydała identyczną opinię.
Jeśli przełykasz ślinę ze zwiększoną częstotliwością patrząc na zdjęcia, to znaczy, że trafiłeś idealnie! Chętnie powtórzymy ten zabieg na Tobie, jutro i dzień później i później. Chętnie "zajmiemy się Tobą" dość regularnie! :) Więc, jeśli masz ochotę na więcej przepisów (nie tylko pieczywowych), to mamy prośbę: zaobserwuj nas: tutaj i polub na facebooku tutaj :)
Więcej przepisów (w tym m.in inny bezglutenowy chleb i owsiane bułeczki), w zakładce " PRZEPISY "
PS. jeśli masz ochotę na coś bezglutenowego i nie wiesz jak się za to zabrać - napisz, nawet tu, w komentarzu. Być może w naszym kulinarnym doświadczeniu pojawiła się dana potrawa, a jeśli nie, to zawsze raźniej Ci będzie kombinować razem z nami! :)
PS2. Miło nam bardzo, że możemy karmić Twoje oczy. Jeszcze milej, czyta się nam znaki Twojej obecności, więc z góry dziękujemy za każdy zostawiony tu komentarz.
Źródło:http://wypisz-wymaaaluj.blogspot.com/2014/10/chleb-owsiany-bezglutenowy.html