Wykonanie
W zeszły weekend urządziliśmy dzieciom domowy fast food - czyli domowe hamburgery. Wyszedł z tego slow food, bo wszystkie składniki zrobiłem sam. Były własnej roboty kotlety i
bułki.Dziś dzielę się z
Wami przepisem na pyszne
bułki, które nadają się nie tylko do hamburgerów.Są przepyszne i tak na prawdę najlepiej smakują po prostu z
masłem!

Składniki:- 0,5 kg
mąki- 250 ml
mleka- 50 g
drożdży- 50 g
masła- 1 łyżeczka
cukru- 1 łyżeczka
soli- 2
jajka (1
żółtko i jedno całe
jajko)Sposób przygotowania:Na początek musimy przygotować zaczyn
drożdżowy.Letnie
mleko wlewamy do miski, lub dużego kubka. Dodajemy
drożdże, łyżkę
mąki i łyżeczkę
cukru.Wszystko razem ucieramy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy przez sito i wsypujemy do miski, lub na stolnicę.
Masło rozpuszczamy w rondelku i ostudzamy.Z jednego
jajka oddzielamy
żółtko od
białka.
Białko odkładamy na później do posmarowania
bułek.Dodajemy wyrośnięty zaczyn,
sól, 1 całe
jajko i 1
żółtko, ostudzone
masło.Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie i będzie odchodziło od rąk.Odstawiamy ciasto na około 30 minut do wyrośnięcia.Po tym czasie, jeszcze raz wyrabiamy ciasto przez około 2 minuty, a następnie formujemy bułeczki.Po uformowaniu układamy je na blasze, zachowując kilkucentymetrowe odstępy.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.Przed włożeniem
bułek smarujemy je jeszcze z wierzchu
białkiem i ewentualnie nacinamy je lekko nożem na wierzchu.Pieczemy około 20 minut, aż zaczną się rumienić.Smacznego!



Wpis znajdzie się na liście: