ßßß Cookit - przepis na PSTRĄG ŁOSOSIOWY ZE SZPINAKIEM

PSTRĄG ŁOSOSIOWY ZE SZPINAKIEM

nazwa

Wykonanie

Gdyby trzeba było przeistoczyć coś cudownego i niepowtarzalnego w jakieś danie, to z całą pewnością punktem wyjścia stałaby się ta potrawa. Jest szybka i prosta w wykonaniu, a efekt powala! Delikatna rybka, która aż się prosi, żeby w nią wbić widelec (sadyzm się szerzy... cholera), przykryta idealną kołderką szpinakowo-serową, oczywiście z wyraźną nutą czosnku, i na to "wisienka na torcie" w postaci... zmielonych orzechów. Piekarnik już za nią tęskni. A nie, to żołądek.
SKŁADNIKI:
- szpinak (opakowanie - może być mrożony),
- ser sałatkowy w kostce (u nas akurat PATIOS bazylia i oregano)
- czosnek (2-3 główki w zależności od tego co lubicie)
- garstka orzechów,
- przyprawy wg uznania - u nas czarny pieprz i vegeta,
- odrobina masła,
/folia aluminiowa się przyda/
WYKONANIE:
1. Szpinak: wrzucamy go na rozgrzane masło i cały czas mieszając odparowujemy.
Doprawiamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dorzucamy ser, mieszamy.
Szpinak gotowy - nie podjadać!! :)))
2. Rybkę wykładamy na ułożoną folię aluminiową.
3. Szpinakową kołderkę nakładamy na pstrąga.
4. Wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika,
5. Pieczemy 20 minut (góra-dół + termoobieg),
6. posypujemy zmielonymi orzechami.
7. dopiekamy jeszcze 5 minut.
Zdecydowanie najlepiej smakuje z dipem czosnkowym i ryżem lub z makaronem ryżowym, choć sądzimy, że pstrąg i towarzystwem kaszy jaglanej nie pogardzi!
/jeśli chcecie, wrzucimy niebawem przepis na idealny, domowy dip czosnkowy/
Jeśli masz ochotę na więcej przepisów (a obiecujemy, że będzie w czym wybierać) - koniecznie polub nas na facebooku by być na bieżąco! :)
Źródło:http://wypisz-wymaaaluj.blogspot.com/2014/09/pstrag-ososiowy-ze-szpinakiem.html