Wykonanie
Gdyby trzeba było przeistoczyć coś cudownego i niepowtarzalnego w jakieś danie, to z całą pewnością punktem wyjścia stałaby się ta potrawa. Jest szybka i prosta w wykonaniu, a efekt powala! Delikatna
rybka, która aż się prosi, żeby w nią wbić widelec (sadyzm się szerzy... cholera), przykryta idealną kołderką
szpinakowo-
serową, oczywiście z wyraźną nutą
czosnku, i na to "wisienka na torcie" w postaci... zmielonych
orzechów. Piekarnik już za nią tęskni. A nie, to żołądek.

SKŁADNIKI:-
szpinak (opakowanie - może być mrożony),-
ser sałatkowy w kostce (u nas akurat PATIOS
bazylia i
oregano)-
czosnek (2-3 główki w zależności od tego co lubicie)- garstka
orzechów,-
przyprawy wg uznania - u nas
czarny pieprz i
vegeta,- odrobina
masła,/folia aluminiowa się przyda/

WYKONANIE:1.
Szpinak: wrzucamy go na rozgrzane
masło i cały czas mieszając odparowujemy.Doprawiamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek, dorzucamy
ser, mieszamy.
Szpinak gotowy - nie podjadać!! :)))2.
Rybkę wykładamy na ułożoną folię aluminiową.3.
Szpinakową kołderkę nakładamy na
pstrąga.4. Wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika,5. Pieczemy 20 minut (góra-dół + termoobieg),6. posypujemy zmielonymi
orzechami.7. dopiekamy jeszcze 5 minut.


Zdecydowanie najlepiej smakuje z dipem
czosnkowym i
ryżem lub z
makaronem ryżowym, choć sądzimy, że
pstrąg i towarzystwem
kaszy jaglanej nie pogardzi!/jeśli chcecie, wrzucimy niebawem przepis na idealny, domowy dip czosnkowy/


Jeśli masz ochotę na więcej przepisów (a obiecujemy, że będzie w czym wybierać) - koniecznie polub nas na facebooku by być na bieżąco! :)