Wykonanie
Witaj na kulinarnym blogu Mentora Smaku, zapraszamy do wspólnych rozkoszy
smakowych!MenuCIASTA(8)DANIA OBIADOWE(12)DESERY(3)
NALEWKI(2)PASTY(3)PASZTETY(1)PRZEKĄSKI(7)PRZYSTAWKI(1)SOSY(1)
ŚLEDZIE(1)TARTY(1)
TORTY(1)ZUPY(9)TłumaczSubskrypcja e-mailKontaktPartnerzy

KonkursyAkcjeHOMOGENIZOWANA TĘCZA SMAKÓW


Składniki:- 1kg
serka homogenizowanego- 6 łyżek
cukru pudru- 5 łyżeczek
cukru waniliowego- 1 opakowanie okrągłych
biszkoptów- 1
galaretka o smaku
pomarańczowym- 1
galaretka o smaku
agrestowym- 1
galaretka o smaku
truskawkowym- 1
galaretka o smaku
cytrynowym- 1
galaretka o smaku
owoców leśnych (niebieska)- 150g
winogron zielonychSposób przygotowania:Przygotowujemy tortownicę o średnicy 22cm, na jej spód wykładamy
biszkopty. Jako pierwszą przygotowujemy
galaretkę pomarańczową - rozpuszczoną w 250ml gorącej
wody i czekamy do przestudzenia. W misce przygotowujemy 200g
serka homogenizowanego, dodajemy 1 łyżeczkę
cukru waniliowego i dokładnie miksujemy stopniowo dodając
galaretkę - odkładamy do lodówki. Bierzemy drugą
galaretkę, tym razem
agrestową (zieloną), również rozpuszczamy w 250ml gorącej
wody i czekamy do wystudzenia. Pierwszą warstwę
pomarańczową wyciągamy z lodówki w konsystencji tężejącego ptasiego mleczka i wykładamy na
biszkopty. Ponownie do miski dajemy 200g
serka homogenizowanego, 1 łyżeczkę
cukru waniliowego i miksujemy z
galaretką agrestową. Po dokładnym zmiksowaniu umieszczamy w lodówce. W tym samym czasie rozpuszczamy
galaretkę truskawkową w 250ml gorącej
wody i odstawiamy. Masę
agrestową wykładamy na masę
pomarańczową i ponownie umieszczamy w lodówce. Do miski ponownie dajemy 200g
serka homogenizowanego, 1 łyżeczkę
cukru waniliowego, tym razem dodajemy również 2 łyżki
cukru pudru i miksujemy z
galaretką truskawkową - umieszczamy w lodówce. Analogicznie rozpuszczamy w tym samym czasie
galaretkę cytrynową. Masę
truskawkową wykładamy na masę
agrestową, w 250ml gorącej
wody rozpuszczamy
galaretkę niebieską, zaś
cytrynową miksujemy z 200ml
serka homogenizowanego, 1 łyżeczką
cukru waniliowego oraz 2 łyżkami
cukru pudru i umieszczamy w lodówce. Gotową masę
cytrynową wykładamy na masę
truskawkową i przygotowujemy masę niebieską, tak samo jak masę
cytrynową - umieszczamy w lodówce i po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji wykładamy na masę
cytrynową. Nasze
winogrona kroimy na połówki, wyciągamy pestki i układamy na naszej niebieskiej
masie o smaku
owoców leśnych i gotowe. Smacznego :)Copyright 2014 @ MentorSmaku. Technologia Blogger .