ßßß Cookit - przepis na HOMOGENIZOWANA TĘCZA SMAKÓW

HOMOGENIZOWANA TĘCZA SMAKÓW

nazwa

Wykonanie

Witaj na kulinarnym blogu Mentora Smaku, zapraszamy do wspólnych rozkoszy smakowych!
Menu
CIASTA(8)
DANIA OBIADOWE(12)
DESERY(3)
NALEWKI(2)
PASTY(3)
PASZTETY(1)
PRZEKĄSKI(7)
PRZYSTAWKI(1)
SOSY(1)
ŚLEDZIE(1)
TARTY(1)
TORTY(1)
ZUPY(9)
Tłumacz
Subskrypcja e-mail
Kontakt
Partnerzy
Konkursy
Akcje
HOMOGENIZOWANA TĘCZA SMAKÓW
Składniki:
- 1kg serka homogenizowanego
- 6 łyżek cukru pudru
- 5 łyżeczek cukru waniliowego
- 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
- 1 galaretka o smaku pomarańczowym
- 1 galaretka o smaku agrestowym
- 1 galaretka o smaku truskawkowym
- 1 galaretka o smaku cytrynowym
- 1 galaretka o smaku owoców leśnych (niebieska)
- 150g winogron zielonych
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy tortownicę o średnicy 22cm, na jej spód wykładamy biszkopty. Jako pierwszą przygotowujemy galaretkę pomarańczową - rozpuszczoną w 250ml gorącej wody i czekamy do przestudzenia. W misce przygotowujemy 200g serka homogenizowanego, dodajemy 1 łyżeczkę cukru waniliowego i dokładnie miksujemy stopniowo dodając galaretkę - odkładamy do lodówki. Bierzemy drugą galaretkę, tym razem agrestową (zieloną), również rozpuszczamy w 250ml gorącej wody i czekamy do wystudzenia. Pierwszą warstwę pomarańczową wyciągamy z lodówki w konsystencji tężejącego ptasiego mleczka i wykładamy na biszkopty. Ponownie do miski dajemy 200g serka homogenizowanego, 1 łyżeczkę cukru waniliowego i miksujemy z galaretką agrestową. Po dokładnym zmiksowaniu umieszczamy w lodówce. W tym samym czasie rozpuszczamy galaretkę truskawkową w 250ml gorącej wody i odstawiamy. Masę agrestową wykładamy na masę pomarańczową i ponownie umieszczamy w lodówce. Do miski ponownie dajemy 200g serka homogenizowanego, 1 łyżeczkę cukru waniliowego, tym razem dodajemy również 2 łyżki cukru pudru i miksujemy z galaretką truskawkową - umieszczamy w lodówce. Analogicznie rozpuszczamy w tym samym czasie galaretkę cytrynową. Masę truskawkową wykładamy na masę agrestową, w 250ml gorącej wody rozpuszczamy galaretkę niebieską, zaś cytrynową miksujemy z 200ml serka homogenizowanego, 1 łyżeczką cukru waniliowego oraz 2 łyżkami cukru pudru i umieszczamy w lodówce. Gotową masę cytrynową wykładamy na masę truskawkową i przygotowujemy masę niebieską, tak samo jak masę cytrynową - umieszczamy w lodówce i po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji wykładamy na masę cytrynową. Nasze winogrona kroimy na połówki, wyciągamy pestki i układamy na naszej niebieskiej masie o smaku owoców leśnych i gotowe. Smacznego :)
Copyright 2014 @ MentorSmaku. Technologia Blogger .
Źródło:http://mentorsmaku.blogspot.com/2014/11/homogenizowana-tecza-smakow.html