ßßß Cookit - przepis na Strucla drożdżowa z bakaliami - idealna na Święta

Strucla drożdżowa z bakaliami - idealna na Święta

nazwa

Wykonanie

Święta. Jak ten czas niesamowicie szybko upływa. Pamiętam jakby wczoraj szaleństwa w kuchni w zeszłym roku... W te Święta wypieków troszkę mniej: zrobiłam niesamowity świąteczny sernik z tego przepisu (jednak zamiast malin w czekoladzie zatopiłam rodzynki a potem całość posypałam dużą ilością wiórków kokosowych): Delikatny, miękki i puszysty jak pianka sernik z polewą czekoladową Zrobiłam też piernik z tego przepisu: Puszysty piernik na Boże Narodzenie oraz upiekłam niesamowitą struclę z bakaliami. Struclę piekłam dziś w nocy i dopiero teraz w ramach Świątecznego śniadania spróbowałam kawałek. Wyszła wspaniała. Miękka a jednocześnie chrupiąca, aromatyczna i taka... mmmmm...rozpływająca się w ustach.
Może jeszcze zdążycie przygotować ją na te Święta :)
SKŁADNIKI na struclę wielkości dwóch keksówek:
20 g naturalnych drożdży
2 jajka
3/4 szklanki cukru
4 1/2 szklanki maki tortowej
100 g masła lub margaryny
szklanka mleka
szczypta soli
4 łyżki powideł śliwkowych
dowolne bakalie (u mnie: rodzynki, lekko posiekane orzechy włoskie, płatki migdałowe, skórka pomarańczowa, klika pokrojonych suszonych moreli) - w sumie około 2 szklanek bakalii
Kruszonka:
50 g miękkiego masła
10 łyżek mąki tortowej
5 łyżek cukru
Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w niewielkiej ilości ciepłego mleka z dodatkiem łyżki cukru, oraz po dokładnym wymieszaniu odstawienia całości do wyrośnięcia na jakieś 20 min w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej wyrośnięte drożdże, jajka, cukier, rozpuszczone masło, sól i resztę mleka. Całość dokładnie wyrabiamy 15-20 min. Ciasto będzie się bardzo kleić ale mimo to musimy je długo wyrabiać. Odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
W międzyczasie możemy przygotować masę bakaliową. W tym celu wystarczy wymieszać wszystkie bakalie z powidłami śliwkowymi :)
Wyrośnięte ciasto raz jeszcze wyrabiamy (teraz możemy podsypać je niewielką ilością mąki- może nam to bardzo pomóc wyrobić klejące się ciasto). Dzielimy na 2 części.
Ciasto wałkujemy na spore placki grubości ok 0,5cm. Smarujemy masą bakaliową i rolujemy jak roladę.
Obie rolady przekładamy do sporo większej blaszki (może to być fikuśne ułożenie- ja włożyłam je do blachy kwadratowej wzdłuż jej brzegów tak że w środku została pusta przestrzeń, potem ciasto ładnie wyrosło i zapełniło całą blachę) i zostawiamy w cieple do wyrośnięcia na kolejną godzinę.
Wyrośnięte ciacho w dowolny sposób nacinamy/ dźgamy nożem tak by składniki w środku troszkę się przemieszały. Posypujemy kruszonką : wystarczy połączyć ze sobą składniki tak by powstały małe hmmmm...kluseczki - coś w tym rodzaju :)
Pieczemy przez około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni . Przed wyjęciem z pieca warto sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dopieczone. Jeśli nie, warto potrzymać je jeszcze chwilę w piekarniku :)
SMACZNEGO
Może i ta strucla wygląda niepozornie, czym niby miałoby zachwycić zwykłe ciasto drożdżowe?
Prawda jest taka , że strucla wyszła wspaniale i dzięki dużej ilości różnych bakalii smakuje naprawdę Świątecznie :) :)
Zachęcam do wypróbowania przepisu :) :) :)
Źródło:http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/2013/12/strucla-drozdzowa-z-bakaliami-idealna.html