Wykonanie
Święta. Jak ten czas niesamowicie szybko upływa. Pamiętam jakby wczoraj szaleństwa w kuchni w zeszłym roku... W te Święta wypieków troszkę mniej: zrobiłam niesamowity świąteczny sernik z tego przepisu (jednak zamiast
malin w
czekoladzie zatopiłam
rodzynki a
potem całość posypałam dużą ilością
wiórków kokosowych): Delikatny, miękki i puszysty jak pianka sernik z
polewą czekoladową Zrobiłam też piernik z tego przepisu: Puszysty piernik na Boże Narodzenie oraz upiekłam niesamowitą
struclę z
bakaliami.
Struclę piekłam dziś w nocy i dopiero teraz w ramach Świątecznego śniadania spróbowałam kawałek. Wyszła wspaniała. Miękka a jednocześnie chrupiąca, aromatyczna i taka... mmmmm...rozpływająca się w ustach.Może jeszcze zdążycie przygotować ją na te Święta :)SKŁADNIKI na
struclę wielkości dwóch keksówek:20 g naturalnych
drożdży2
jajka3/4 szklanki
cukru4 1/2 szklanki
maki tortowej100 g
masła lub
margarynyszklanka
mlekaszczypta
soli4 łyżki
powideł śliwkowychdowolne
bakalie (u mnie:
rodzynki, lekko posiekane
orzechy włoskie,
płatki migdałowe,
skórka pomarańczowa, klika pokrojonych
suszonych moreli) - w
sumie około 2 szklanek
bakaliiKruszonka:50 g miękkiego
masła10 łyżek
mąki tortowej5 łyżek
cukruZaczynamy od rozpuszczenia
drożdży w niewielkiej ilości ciepłego
mleka z dodatkiem łyżki
cukru, oraz po dokładnym wymieszaniu odstawienia całości do wyrośnięcia na jakieś 20 min w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej wyrośnięte
drożdże,
jajka,
cukier, rozpuszczone
masło,
sól i resztę
mleka. Całość dokładnie wyrabiamy 15-20 min. Ciasto będzie się bardzo kleić ale mimo to musimy je długo wyrabiać. Odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na około 2 godziny.W międzyczasie możemy przygotować masę
bakaliową. W tym celu wystarczy wymieszać wszystkie
bakalie z powidłami śliwkowymi :)Wyrośnięte ciasto raz jeszcze wyrabiamy (teraz możemy podsypać je niewielką ilością
mąki- może nam to bardzo pomóc wyrobić klejące się ciasto). Dzielimy na 2 części.Ciasto wałkujemy na spore placki grubości ok 0,5cm. Smarujemy masą
bakaliową i rolujemy jak roladę.Obie rolady przekładamy do sporo większej blaszki (może to być fikuśne ułożenie- ja włożyłam je do blachy kwadratowej wzdłuż jej brzegów tak że w środku została pusta przestrzeń,
potem ciasto ładnie wyrosło i zapełniło całą blachę) i zostawiamy w cieple do wyrośnięcia na kolejną godzinę.Wyrośnięte ciacho w dowolny sposób nacinamy/ dźgamy nożem tak by składniki w środku troszkę się przemieszały. Posypujemy kruszonką : wystarczy połączyć ze sobą składniki tak by powstały małe hmmmm...kluseczki - coś w tym rodzaju :)Pieczemy przez około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni . Przed wyjęciem z pieca warto sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dopieczone. Jeśli nie, warto potrzymać je jeszcze chwilę w piekarniku :)SMACZNEGOMoże i ta
strucla wygląda niepozornie, czym niby miałoby zachwycić zwykłe ciasto drożdżowe?Prawda jest taka , że
strucla wyszła wspaniale i dzięki dużej ilości różnych
bakalii smakuje naprawdę Świątecznie :) :)Zachęcam do wypróbowania przepisu :) :) :)
