Dziś w ramach dalszego testowania przepisów z książki "Czekolada 140 pysznych przepisów" - muffinki czekoladowo-bananowe. Dzięki bananom babeczki mają dość mięsistą i miękką konsystencję. Czekolada natomiast sprawia, że są bardzo słodkie - idealne do gorzkiej kawy lub herbaty.SKŁADNIKIporcja na 14 dużych babeczek:2 szklanki mąki pszennej (ok. 300g)2 łyżeczki proszku do pieczenia150g masła lub margaryny (ja użyłam margaryny)3/4 szklanki cukru (ok 150g) - można użyć mniej cukru ponieważ słodycz y dajeczekoladapłaska łyżeczka aromatu waniliowego2 jajka2 bardzo dojrzałe banany4 tabliczki gorzkiej czekolady (2 do ciasta + 2 do polewy)1/4 szklanki mleka1/2 małej śmietany 30%wiórki z białej czekolady do posypaniaPrzygotowanie ciasta na babeczki nie sprawiło mi większego problemu - grzane piwko z przyprawami korzennymi dodało mi mega powera :) :)Zacznijmy:W misce umieszczamy masło, mąkę, proszek do pieczenia , cukier, aromat waniliowy, całe jajka oraz mleko. Wszystko dokładnie miksujemy na gładką masę. Dodajemy pokrojone banany oraz dwie tabliczki gorzkiej czekolady (grubo posiekane). Miksujemy do chwili gdy banany całkowicie się rozdrobnią i złączą z masą.Ciasto przekładamy do papierowych papilotek (na 3/4 wysokości), umieszczamy w foremkach na babeczki i pieczemy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Ciastka są gotowe po przejściu testu "suchego patyczka" :) :)Babeczki odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie należy przygotować polewę czekoladową:W garnku na maleńkim ogniu roztapiamy dwie tabliczki gorzkiej czekolady. Mieszamy ze śmietanką i zdejmujemy z ognia.Chłodne babeczki polewamy czekoladą oraz ozdabiamy wiórkami z białej czekolady. Całość podajemy po całkowitym zastygnięciu polewy na babeczkach.SMACZNEGOMam nadzieję, że te babeczki Wam zasmakują. Są bardzo czekoladowe i bardzo słodkie dlatego polecam zredukowanie ilości cukru :) Opinię i sugestię do przepisu klasycznie można zostawiać w dziale KOMENTARZE :)