Wykonanie
Dziś w temacie:
jabłka, kruche ciasto i
wiśnie.
Czemu takie połączenie?
Jabłka są słodkie,
wiśnie kwaskowe - jak dla mnie idealne połączenie. Zapraszam do posmakowania :)SKŁADNIKI:(na jedną okrągłą blaszkę o średnicy 24 cm z karbowanymi brzegami):3 szklanki
mąki krupczatki (ok. 450g)1 szklanka + 2 łyżki
cukru (ok 210g)4
żóltka1
cukier waniliowy (10g)1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia (ok 3 g)1
margaryna (MIĘKKA ale nie roztopiona)2,5 kg
jabłek2 łyżeczki
cynamonu200 g mrożonych
wiśni1 mała
śmietana 18%Zaczynamy od wyjęcia
margaryny w ciepłe miejsce ponieważ konieczne jest aby była miękka! W innym przypadku będzie nam bardzo bardzo bardzo ciężko wyrobić ciasto!!!Do miski wsypujemy
mąkę, szklankę
cukru,
cukier waniliowy,
proszek do pieczenia. Dodajemy
żółtka oraz
miękką margarynę. Wszystko mieszamy. Wyjmujemy na stolnicę oraz ugniatamy ręcznie. Jeśli
margaryna jest miękka ciasto szybko osiągnie odpowiednią konsystencję - konsystencja wyrobionej plasteliny. Jeśli
margaryna była twarda wyrabianie ciasta będzie mozolne i ciężkie :(Wyrobioną masę (konsystencja plasteliny) wkładamy do
torebki foliowej i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę lub do zamrażarki na 30 min. UWAGA: ten etap jest konieczny i NIE WOLNO go pominąć.2/3 ciasta rozwałkowujemy i układamy w blaszce wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
bułką tartą.Podpiekamy max 10 min w temp. 200 stopni. Wyjmujemy z piekarnika. Na lekko podpieczonym spodzie układamy
jabłka (obrane i pokrojone w ćwiartki) wymieszane z
cynamonem. Całość przykrywamy płatem z reszty rozwałkowanego ciasta.Pieczemy w temp 200 stopni około 40 minut. Wyjmujemy gdy ciasto ładnie się zarumieni :)Aby zrobić sos do ciasta wystarczy zmiksować
wiśnie ze
śmietaną i 2 łyżkami
cukru.Naszą tartę podajemy na sosie
wiśniowym lub polaną sosem.Czyż to nie jest pyszne?! :) :)SMACZNEGO :)