ßßß
Mus z mango:2,5 łyżeczki żelatyny2 łyżki zimnej wody250 g świeżego purée z dojrzałego mango (ok. 1,5 zmiksowanego mango)100 g cukru, ale wystarczy 50-60 g, bo owoc sam w sobie jest słodki230 g śmietany kremówki 36 %Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić wkładając do mikrofalówki na ok. 30 sekund.W rondlu podgrzać połowę puré e z mango z cukrem tylko do momentu, aż cukier całkiem się rozpuści. Nie doprowadzać do wrzenia.Zdjąć z ognia, dodać żelatynę oraz pozostały mus. Wymieszać i odstawić do całkowitego wystygnięcia.Kremówkę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z wystudzonym purée .Gotowy mus natychmiast rozdzielić pomiędzy foremki, wyrównać wierzch. Schłodzić w lodówce przez ok. 1-2 godziny.Galaretka espresso:2 łyżeczki żelatyny2 łyżki zimnej wody1 szklanka mleka2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy espresso40 g cukruŻelatynę zalać zimną wodą, odstawić do napęcznienia, a następnie rozpuścić wkładając na 30 sekund do mikrofalówki.W małym rondlu podgrzać mleko, kawę i cukier, tylko do momentu rozpuszczenia się składników. Nie gotować.Zdjąć z ognia, wmieszać żelatynę. Pozostawić do wystygnięcia w temperaturze pokojowej.Gdy całkiem wystygnie rozdzielić pomiędzy foremki, wylewając cienką warstwą na zastygnięty mus z mango. Ponownie schłodzić w lodówce.Ścianka z czekolady:1,5 tabliczki ciemnej czekolady6 pasków foliowych lub z papieru do pieczenia, dociętych do rozmiaru objętości torcików i odpowiedniej wysokości6 orzechów macadamia, do dekoracji
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, pozostawić do wystygnięcia i lekkiego zgęstnienia.Pasek folii położyć na arkuszu pergaminu. Za pomocą szpatuły rozsmarować czekoladę na całej płaszczyźnie foliowego paska. Chwytając za róg odkleić go od papieru do pieczenia i schować do lodówki, by czekolada nieco zastygła, ale nie stwardniała. Resztę czekolady zebrać z powrotem do miski.Wyjąć pasek z lodówki i przykleić dookoła torcika. Ponownie schować do lodówki, aż czekolada stężeje. Następnie bardzo delikatnie odkleić pasek folii od ścianki czekolady.Orzechy macadamia oblać pozostałą czekoladą i udekorować nimi gotowe torciki. Przechowywać w lodówce.Życzę smacznego!