Wykonanie

Najprostsza babka ucierana, bardzo szybka w przygotowaniu. Niby zwykła, ale dzięki kolorowej polewie nabiera niezwykłej formy. Polewa to nic innego jak
biała czekolada zabarwiona specjalnymi barwnikami.Źródło: "Kuchnia polska. Dania na każdą okazję" Przegląd Reader's Digest.Składniki na formę z kominem o pojemności 1-1 , 5 l:300 g
mąki pszennej100 g
mąki ziemniaczanej150 g miękkiego
masła200 g
cukru pudru, przesianego4
jajka, osobno
żółtka i
białka3 łyżki kwaśnej
śmietany1
cytryna1 łyżka
amaretto lub 3 krople
olejku migdałowego1 łyżka ekstraktu
waniliowego lub 1 łyżka
cukru waniliowego10 g
proszku do pieczeniaDodatkowo:2 tabliczki
białej czekoladybarwniki do
czekolady8 łyżek
śmietany kremówki* zamiast barwionej
białej czekolady, można użyć do polewy po połowie białej,
mlecznej, gorzkiej i karmelowej.Formę wysmarować miękkim
masłem i wysypać
mąką. Piekarnik rozgrzać do 170-180°C.
Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Obie
mąki przesiać z
proszkiem do pieczenia do miski.Miękkie
masło utrzeć z
żółtkami i
cukrem pudrem na gładką, jednolitą masę. W trakcie miksowania dodać
wanilię,
amaretto lub
olejek migdałowy, skórkę,
sok z cytryny oraz
śmietanę.Do utartej masy dodać
mąkę z
proszkiem do pieczenia i wymieszać na niskich obrotach.
Białka ubić na sztywną pianę. 1/3 piany dodać do masy i dokładnie wymieszać
łopatką, by rozrzedzić nieco konsystencję. Następnie dodać resztę piany i teraz już bardzo delikatnie połączyć składniki.Gotową masę przełożyć do formy i piec ok. 50 minut do "suchego patyczka".Upieczoną babkę odstawić w formie na kilka minut, a następnie wyjąć z formy i pozostawić na kratce do całkowitego wystygnięcia.Przygotować 4 miseczki. Do każdej włożyć po połowie
białej czekolady, połamanej na kostki. Dodać po dwie łyżki
śmietany kremówki i wszystkie porcje rozpuścić w kąpieli
wodnej. Gdy wystygną, wmieszać barwniki.Polać wystudzoną babkę na zmianę kolorami. Pozostawić do zastygnięcia.Życzę smacznych, wesołych, a przede wszystkim
słonecznych Świąt Wielkanocnych!





Udział w akcjach kulinarnych: