Wykonanie

Czy ktoś tu lubi kokosy? Jeśli tak, to ciasto dla niego. Wilgotny
biszkopt na bazie
kokosowego oleju i delikatny, leciutki jak puch mus
kokosowy. Jak dla mnie bomba.Źródło: Hungry Rabbit .Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm:Ciasto:60 g
mąki pszennej45 g
skrobi kukurydzianej (ja użyłam
mąki kukurydzianej, dlatego moje ciasto jest takie żółte)1/4 szklanki
oleju rzepakowego3/4 szklanki
oleju kokosowego (w stanie ciekłym)3 duże
jajka, w temp. pokojowej3 duże
żółtka, w temp. pokojowej100 g
cukruszczypta
soli2 łyżeczki ekstraktu
waniliowegoPiekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.Formę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno).
Mąkę oraz
skrobię kukurydzianą przesiać do miski, wymieszać i odstawić na bok.
Oleje wymieszać ze sobą.
Jajka i
żółtka ubić z
cukrem do białości. W trakcie miksowania dodać
sól oraz ekstrakt.Stopniowo dosypywać
mąkę i delikatnie mieszać
łopatką. Następnie cienkim strumieniem wlać
olej, stale mieszając.Przelać masę do tortownicy i piec przez 22-25 minut do "suchego patyczka".Wyjąć tortownicę z piekarnika, odstawić na 2 minuty, wyjąć ciasto z formy i odstawić na kratkę do całkowitego wystygnięcia.Tortownicę znów wyłożyć papierem do pieczenia, tym razem również boki. Ciasto włożyć do środka. Odstawić na bok.Mus
kokosowy:4 łyżki zimnej
wody1,5 łyżki
żelatyny1,5 szklanki (400 ml)
mleka kokosowego100 g
cukru1 łyżka
cukru pudru2 łyżeczki
rumu,
likieru kokosowego, itp.szczypta
soli1,5 szklanki
śmietany kremówki 36 %wiórki i
płatki kokosowe, do dekoracji
Żelatynę zalać
wodą, odstawić do napęcznienia, a następnie rozpuścić w mikrofalówce.W rondlu podgrzać
mleko kokosowe z
solą,
cukrem i
alkoholem do momentu, aż
cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, wmieszać rozpuszczoną
żelatynę. Przelać przez sitko do większej miski i odstawić do wystygnięcia i lekkiego zgęstnienia na 15-20 minut. Można włożyć miskę do garnka z zimną
wodą, masa szybciej wystygnie. Od czasu do czasu mieszać.
Śmietanę ubić na sztywno z łyżką
cukru pudru. Trzy łyżki ubitej
śmietany dodać do masy kokosowej i delikatnie wymieszać, następnie dodać resztę i ponownie dokładnie wymieszać.Wylać masę na ciasto. Wyrównać wierzch i schować do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.Delikatnie oddzielić nożykiem papier od brzegów formy, zwolnić obręcz tortownicy, przełożyć ciasto na paterę i delikatnie odkleić paski pergaminu z
boków ciasta.Przed podaniem posypać wiórkami i
płatkami kokosowymi.Życzę smacznego!



