ßßß Cookit - przepis na Musowe ciasto kokosowe

Musowe ciasto kokosowe

nazwa

Wykonanie

Czy ktoś tu lubi kokosy? Jeśli tak, to ciasto dla niego. Wilgotny biszkopt na bazie kokosowego oleju i delikatny, leciutki jak puch mus kokosowy. Jak dla mnie bomba.
Źródło: Hungry Rabbit .
Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm:
Ciasto:
60 g mąki pszennej
45 g skrobi kukurydzianej (ja użyłam mąki kukurydzianej, dlatego moje ciasto jest takie żółte)
1/4 szklanki oleju rzepakowego
3/4 szklanki oleju kokosowego (w stanie ciekłym)
3 duże jajka, w temp. pokojowej
3 duże żółtka, w temp. pokojowej
100 g cukru
szczypta soli
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.Formę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno).
Mąkę oraz skrobię kukurydzianą przesiać do miski, wymieszać i odstawić na bok. Oleje wymieszać ze sobą.
Jajka i żółtka ubić z cukrem do białości. W trakcie miksowania dodać sól oraz ekstrakt.
Stopniowo dosypywać mąkę i delikatnie mieszać łopatką. Następnie cienkim strumieniem wlać olej, stale mieszając.
Przelać masę do tortownicy i piec przez 22-25 minut do "suchego patyczka".
Wyjąć tortownicę z piekarnika, odstawić na 2 minuty, wyjąć ciasto z formy i odstawić na kratkę do całkowitego wystygnięcia.
Tortownicę znów wyłożyć papierem do pieczenia, tym razem również boki. Ciasto włożyć do środka. Odstawić na bok.
Mus kokosowy:
4 łyżki zimnej wody
1,5 łyżki żelatyny
1,5 szklanki (400 ml) mleka kokosowego
100 g cukru
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki rumu, likieru kokosowego, itp.
szczypta soli
1,5 szklanki śmietany kremówki 36 %
wiórki i płatki kokosowe, do dekoracji
Żelatynę zalać wodą, odstawić do napęcznienia, a następnie rozpuścić w mikrofalówce.
W rondlu podgrzać mleko kokosowe z solą, cukrem i alkoholem do momentu, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, wmieszać rozpuszczoną żelatynę. Przelać przez sitko do większej miski i odstawić do wystygnięcia i lekkiego zgęstnienia na 15-20 minut. Można włożyć miskę do garnka z zimną wodą, masa szybciej wystygnie. Od czasu do czasu mieszać.
Śmietanę ubić na sztywno z łyżką cukru pudru. Trzy łyżki ubitej śmietany dodać do masy kokosowej i delikatnie wymieszać, następnie dodać resztę i ponownie dokładnie wymieszać.
Wylać masę na ciasto. Wyrównać wierzch i schować do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Delikatnie oddzielić nożykiem papier od brzegów formy, zwolnić obręcz tortownicy, przełożyć ciasto na paterę i delikatnie odkleić paski pergaminu z boków ciasta.
Przed podaniem posypać wiórkami i płatkami kokosowymi.
Życzę smacznego!
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2015/01/musowe-ciasto-kokosowe.html