Uwielbiam muffiny. Przede wszystkim dlatego, że można puścić wodze fantazji i robić je w bardzo wielu kombinacjach, a czas ich przygotowania jest dość szybki. Dziś postanowiłam zrobić je w wersji trochę zdrowszej.Składniki na 12 muffinów:-2 niepełne szklanki mąki razowej-1 szklanka płatków owsianych-1 szklanka mleka-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia-2/3 szklanki ciemnego cukru trzcinowego muscavado- pół szklanki oleju-2 jajka-tabliczka gorzkiej czekolady-ok.10 suszonych moreli-garść orzechów włoskich-garść płatków migdała-garść orzechów laskowych-garść rodzynekPrzygotowanie:Płatki owsiane zalewamy mlekiem i odstawiamy na parę minut. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy cukier trzcinowy, pokruszoną czekoladę, orzechy oraz bakalie. W osobnym naczyniu mieszamy namoczone płatki, jajka i olej. Wszystkie składniki mieszamy łyżką w jednym naczyniu, niezbyt dokładnie, aby nasze muffiny były delikatne i puszyste. Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Muffiny przelewamy do naszych foremek. Posiadam silikonowe, więc nie muszę dodatkowo smarować ich tłuszczem. Pieczemy ok. 20-25 minut. Po upieczeniu zostawiamy je do ostygnięcia na kratce piekarnika i gotowe.