Być może makarony nie są naszymi sprzymierzeńcami w zachowaniu szczupłej sylwetki, ale moje wersja jest na pewno o wiele bardziej dietetyczna i zdrowsza. Ciemny makaron, warzywa, zioła i oliwa z oliwek...Prosty sposób, aby zjeść smacznie, bez wyrzutów sumienia:))Składniki na 2 porcje:ok. 250g suchego makaronu penne z pełnego przemiałupół średniej wielkości cukiniipól czerwonej paprykipół żółtej paprykiok. 15 czarnych oliwekpieprzsóltrochę oliwytymianeksuszona bazylia3 ząbki czosnkuDodatkowo:świeża bazylia do przybrania. Możecie ją również dodać do samego makaronu.Przygotowanie:Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki oliwy do momentu, aż będzieal dente. Pełnoziarnisty makaron gotuję troszkę dłużej od zwykłego (ok.10 minut). W międzyczasie wrzucamy na rozgrzaną oliwępaprykę czerwoną i żółtą. po pięciu minutach dodajemy cukinię oraz drobno posiekany czosnek. Przyprawiamy tymiankiem i bazylią. Ugotowany makaron również wrzucamy na patelnię. Dodajemy oliwki. Wszystko smażymy ok. 3 minut.Nie dłużej, gdyż makaron na patelni może za bardzo zmięknąć.Opcjonalnie możemy dodać puszkę pomidorów typu pelati.Polecam