ßßß Cookit - przepis na Pesto z bazylią i słonecznikiem

Pesto z bazylią i słonecznikiem

nazwa

Wykonanie

Bardzo przyjemna odmiana od tradycyjnych sosów pomidorowych, jakie najczęściej serwuję do makaronu spaghetti. Aromatyczne, wyraziste pesto z bazylii pasuje równie dobrze do makaronu na ciepło jak i na kanapki zamiast masła.
Pesto podałam z makaronem pełnoziarnistym spaghetti i pulpecikami curry - wspaniałe połączenie. Przepis na pulpeciki zamieszczę jutro, dziś natomiast do przepisu na pesto dorzucam przepis na widoczny na zdjęciu chleb orkiszowy z siemieniem lnianym i słonecznikiem.
Składniki:
1 duży pęczek świeżej bazylii
pół szklanki uprażonego na suchej patelni słonecznika
3 ząbki czosnku
pół szklanki oleju rzepakowego
szczypta soli morskiej
Przygotowanie pesto:
Liście bazylii miksujemy z uprażonym słonecznikiem i obranymi ząbkami czosnku. Powoli wlewamy olej stale miksując. Jeśli trzeba doprawiamy solą morską do smaku (niewiele). Pesto przechowujemy w lodówce
Chleb orkiszowy z siemieniem lnianym i słonecznikiem:
Składniki:
800 g mąki orkiszowej * (u mnie typ 1100, ekologiczna)
1/2 szklanki siemienia lnianego (+ 1-2 łyżki do posypania)
3/4 szklanki pestek słonecznika (+ 1-2 łyżki do posypania)
600 ml ciepłej (nie gorącej ) wody
2 łyżki oleju rzepakowego
3 płaskie łyżeczki soli morskiej
7g (1 saszetka) suchych drożdży
1-2 łyżki mleka
masło + otręby do wysmarowania i wysypania keksówek. U mnie otręby żytnie bo takie akurat miałam, ale mogą być inne
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z drożdżami.
Dodać ciepłą wodę, olej, sól. Wyrobić ciasto. Powinno się mocno kleić do rąk, nie dosypujemy więcej mąki. Wyrabiamy koło 5-7 minut.
Na sam koniec dodajemy siemię lniane i chwilę wyrabiamy żeby się połaczyło.
2 keksówki smarujemy masłem i wysypujemy otrębami (dokładnie całe dno i brzegi po samą górę)
Przekładamy ciasto do keksówek (powinno sięgac około połowy wysokości). przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto wyrośnie (do około 3/4 wysokości formy)
Silikonowym pędzelkiem smarujemy chlebki mlekiem. Posypujemy siemieniem i słonecznikiem
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem na około 35-40 minut.
Studzimy na kratce
Źródło:http://fit-appetit.blogspot.com/2015/02/pesto-z-bazylia-i-sonecznikiem-chleb.html