ßßß Cookit - przepis na Jednogarnkowe spaghetti z newellą

Jednogarnkowe spaghetti z newellą

nazwa

Wykonanie

Dziś proponuję bardzo ekspresowy, aromatyczny obiad - spaghetti z newellą. Po tego typu dania sięgam na ogół, gdy gotuję tylko dla siebie - ma być szybko, zdrowo i bardzo smacznie.
Danie jest jednogarnkowe - wszystko gotujemy razem dzięki czemu niema dużo zmywania :)
Kluczem tej potrawy jest aromatyzowany olej, który nadaje całości wyrazu, aromatu, charakteru.
Składniki:
makaron spaghetti pełnoziarnisty (ilość dla 1 osoby)
1 średnia marchewka
garść mrożonej fasolki szparagowej
50 g newelli klasycznej
2 suszone pomidory
5 gałązek świeżego tymianku
2 łyżki oleju rzepakowego
1 płaska łyżeczka suszonego oregano
1 ząbek czosnku
łyżka zielonego groszku z puszki
kilka pomidorków koktajlowych
Przygotowanie:
W garnku zagotować wodę z dodatkiem szczypty soli.
Marchew obrać, pokroić w cienkie słupki lub zetrzeć na dużych oczkach.
Do gotującej się wody włożyć porcję makaronu oraz zamrożoną fasolkę. Gdy woda ponownie zacznie wrzeć dodać marchew. Gotować do uzyskania makaronu al-dente (czas zgodny z przepisem na opakowaniu)
Suszone pomidory i gałązki tymianku drobno posiekać. W miseczce wymeiszać z olejem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oregano. Można dodać łyżkę zalewy z suszonych pomidorów.
ugotowany makaron z warzywami odcedzić, przełożyć z powrotem do garnka w którym się gotował, zalać przygotowaną mieszanką, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pokrojoną w cienkie paseczki newellę.
posypać groszkiem, podać z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi.
Smacznego!
Źródło:http://fit-appetit.blogspot.com/2014/11/jednogarnkowe-spaghetti-z-newella.html