Wykonanie
Dziś proponuję bardzo ekspresowy, aromatyczny obiad - spaghetti z newellą. Po tego typu dania sięgam na ogół, gdy gotuję tylko dla siebie - ma być szybko, zdrowo i bardzo smacznie.Danie jest jednogarnkowe - wszystko gotujemy razem dzięki
czemu niema dużo zmywania :)Kluczem tej potrawy jest aromatyzowany
olej, który nadaje całości wyrazu, aromatu, charakteru.Składniki:
makaron spaghetti pełnoziarnisty (ilość dla 1 osoby)1 średnia
marchewkagarść
mrożonej fasolki szparagowej50 g newelli klasycznej2
suszone pomidory5 gałązek świeżego
tymianku2 łyżki
oleju rzepakowego1 płaska łyżeczka
suszonego oregano1 ząbek
czosnkułyżka
zielonego groszku z puszkikilka
pomidorków koktajlowychPrzygotowanie:W garnku zagotować
wodę z dodatkiem szczypty
soli.
Marchew obrać, pokroić w cienkie słupki lub zetrzeć na dużych oczkach.Do gotującej się
wody włożyć porcję
makaronu oraz zamrożoną
fasolkę. Gdy
woda ponownie zacznie wrzeć dodać
marchew. Gotować do uzyskania
makaronu al-dente (czas zgodny z przepisem na opakowaniu)
Suszone pomidory i gałązki
tymianku drobno posiekać. W miseczce wymeiszać z
olejem, przeciśniętym przez praskę
czosnkiem,
oregano. Można dodać łyżkę zalewy z
suszonych pomidorów.ugotowany
makaron z warzywami odcedzić, przełożyć z powrotem do garnka w którym się gotował, zalać przygotowaną mieszanką, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pokrojoną w cienkie paseczki newellę.posypać
groszkiem, podać z pokrojonymi
pomidorkami koktajlowymi.Smacznego!
