Ostatnio często jadam frittaty w najróżniejszej postaci. Była już z warzywami na patelnię, dziś natomiast zapraszam na wersję z pomidorami i szynką. Absolutnie pyszny posiłek! U mnie obowiązkowo doprawione na ostro - nie lubię frittaty łagodnej. To oczywiście rzecz gustu więc doprawcie pod własny :)Składniki:3 jajka1 łyżka mleka2 łyżki posiekanego szczypiorku6 pomidorków koktajlowych (można użyć jeden duży, czerwony pomidor)pół żółtego pomidora (opcjonalnie)3 plasterki wędliny, najlepiej drobiowejpół marchewkipół cebuliłyżka oleju rzepakowegoPrzyprawy: pieprz, chilli, oreganoPrzygotowanie:Cebulę i wędlinę pokroić w kostkę, marchew w cienkie talarki na patelni rozgrzać olej i krótko zeszklić cebulkę. Dodać wędlinę i marchew i lekko przesmażyć.Jajko roztrzepać z mlekiem i przyprawami. Dodać szczypiorek.Na dno silikonowej foremki przełożyć wędlinę z cebulą i marchewką. Zalać masa jajeczną.Ułożyć pomidory - żółtego pokroić w kosteczkę, koktajlowe na pół.Zapiekać 25 minut w 180 stopniach aż jajka się zetną.Smacznego!