ßßß Cookit - przepis na Różane ciasto ucierane z żurawiną

Różane ciasto ucierane z żurawiną

nazwa

Wykonanie

Od dziś to ciasto zdecydowanie jest jednym z moich ulubionych. Przepis pochodzi z "Kulinarnych hitów", które kupiłam tylko po to, aby mieć coś do czytania podczas oczekiwania na pociąg. Okazało się jednak, że jest tam mnóstwo fajnych przepisów i mam zajęcie na dłużej. Ciasto ucierane zna chyba każdy, dlatego pokazuję na blogu wersję urozmaiconą przeze mnie. Dzika róża nie jest wyczuwalna, ale podkreśla smak suszonej żurawiny. Do tego idealnie pasuje kwaskowy lukier cytrynowy. W przepisie nie ma mleka, surowe ciasto jest gęste, dość ciężko je rozsmarować, ale za to po upieczeniu wszystko wynagradza. Przepis na domowy cukier różany znajdziecie TUTAJ. Do dzieła!
Przepis na małą blaszkę, 28x9cm mierząc po dnie formy:
Składniki:
120g masła
4 łyżki cukru różanego
3 duże jajka
340g mąki pszennej
1/2 szklanki gęstej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
szczypta kardamonu
Dodatkowo:
10dkg suszonej żurawiny
1 łyżeczka mąki pszennej
Lukier:
2 łyżki soku z cytryny
1 szklanka cukru pudru
Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki, miksujemy. Żurawinę obtaczamy w mące, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Przekładamy ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasta w garnuszku podgrzewamy sok z cytryny, dodajemy puder i dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Gorącym lukrem polewamy gorące ciasto, studzimy. Smacznego ☺
Uprzedzając pytania, skąd wziąć cukier różany- nie wiem, ja robię go sama. Płatki dzikiej róży ucieram z cukrem i suszę je na słońcu. Później przesypuję mieszankę do słoika i gotowe.
Źródło:http://wrzosowa.blogspot.com/2015/03/rozane-ciasto-ucierane-z-zurawina.html