Wykonanie
Od dziś to ciasto zdecydowanie jest jednym z moich ulubionych. Przepis pochodzi z "Kulinarnych
hitów", które kupiłam tylko po to, aby
mieć coś do czytania podczas oczekiwania na pociąg. Okazało się jednak, że jest tam mnóstwo fajnych przepisów i mam zajęcie na dłużej. Ciasto ucierane zna chyba każdy, dlatego pokazuję na blogu wersję urozmaiconą przeze mnie. Dzika róża nie jest wyczuwalna, ale podkreśla smak
suszonej żurawiny. Do tego idealnie pasuje kwaskowy
lukier cytrynowy. W przepisie nie ma
mleka, surowe ciasto jest gęste, dość ciężko je rozsmarować, ale za to po upieczeniu wszystko wynagradza. Przepis na domowy
cukier różany znajdziecie TUTAJ. Do dzieła!Przepis na małą blaszkę, 28x9cm mierząc po dnie formy:Składniki:120g
masła4 łyżki
cukru różanego3 duże
jajka340g
mąki pszennej1/2 szklanki gęstej
śmietany2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliszczypta
kardamonuDodatkowo:10dkg
suszonej żurawiny1 łyżeczka
mąki pszennejLukier:2 łyżki
soku z cytryny1 szklanka
cukru pudruMiękkie
masło ucieramy z
cukrem na puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki, miksujemy.
Żurawinę obtaczamy w
mące, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Przekładamy ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasta w garnuszku podgrzewamy
sok z cytryny, dodajemy puder i dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Gorącym lukrem polewamy gorące ciasto, studzimy. Smacznego ☺

Uprzedzając pytania, skąd wziąć
cukier różany- nie wiem, ja robię go sama.
Płatki dzikiej róży ucieram z
cukrem i suszę je na słońcu. Później przesypuję mieszankę do słoika i gotowe.