Wykonanie
Z okazji dnia kobiet... upiekłam sobie babeczki. Początkowo miało być klasyczne banoffee, ale poniosła mnie fantazja i wymyśliłam sobie takie małe cudeńka. Przepis na kruche ciasto miałam zapisany w moim magicznym zeszycie z różnymi smakołykami. Cała reszta to radosna twórczość własna. Unikam używania gotowych mas, kremów itd, dlatego też
sos karmelowy zrobiłam sama. A żeby nie było zbyt słodko i mdło, zrobiłam karmel solony.

Przepis na ok. 20 babeczek banoffee z
bitą śmietaną i solonym karmelem:Kruche ciasto:500g
mąki pszennej250g
margaryny2
jajka40ml
wody1 łyżka
cukruszczypta
soliSos karmelowy:1 szklanka
cukru1 szklanka
mlekaok. 1/2 łyżeczki
soli1 łyżka
masłaBita śmietana:400g
śmietany 30%2
śmietan-fixyDodatkowo:kakao/czekolada/polewa czekoladowa2
bananyZ podanych składników szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować je na stolnicy posypanej
mąką i wykroić babeczki. Można użyć foremek. Ja nie mam aż tylu, dlatego wykroiłam kółka a następnie zrobiłam ozdobne brzegi z resztek ciasta. Piec ok.20-25 minut w 180 stopniach. W garnku na średnim ogniu roztopić
cukier (nie mieszać, w razie konieczności potrząsnąć garnkiem). Gdy
cukier uzyska złoty kolor, dodać
masło i wlać
mleko- należy uważać, bo masa zacznie mocno bulgotać. Dodać dużą szczyptę
soli. Po połączeniu składników garnek ochłodzić w zimnej wodzie, w przeciwnym razie karmel zostawiony w gorącym garnku może się przypalić. Wystudzoną masę nałożyć na dno babeczek, na to ułożyć plasterki
banana. Ubić
śmietanę z
fixem i
cukrem.
Bitą śmietanę nałożyć na babeczki, gdy będą całkowicie wystudzone. Udekorować według uznania
czekoladą,
kakao, plasterkami
banana.