ßßß Cookit - przepis na Babeczki banoffee

Babeczki banoffee

nazwa

Wykonanie

Z okazji dnia kobiet... upiekłam sobie babeczki. Początkowo miało być klasyczne banoffee, ale poniosła mnie fantazja i wymyśliłam sobie takie małe cudeńka. Przepis na kruche ciasto miałam zapisany w moim magicznym zeszycie z różnymi smakołykami. Cała reszta to radosna twórczość własna. Unikam używania gotowych mas, kremów itd, dlatego też sos karmelowy zrobiłam sama. A żeby nie było zbyt słodko i mdło, zrobiłam karmel solony.
Przepis na ok. 20 babeczek banoffee z bitą śmietaną i solonym karmelem:
Kruche ciasto:
500g mąki pszennej
250g margaryny
2 jajka
40ml wody
1 łyżka cukru
szczypta soli
Sos karmelowy:
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
ok. 1/2 łyżeczki soli
1 łyżka masła
Bita śmietana:
400g śmietany 30%
2 śmietan-fixy
Dodatkowo:
kakao/czekolada/polewa czekoladowa
2 banany
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować je na stolnicy posypanej mąką i wykroić babeczki. Można użyć foremek. Ja nie mam aż tylu, dlatego wykroiłam kółka a następnie zrobiłam ozdobne brzegi z resztek ciasta. Piec ok.20-25 minut w 180 stopniach. W garnku na średnim ogniu roztopić cukier (nie mieszać, w razie konieczności potrząsnąć garnkiem). Gdy cukier uzyska złoty kolor, dodać masło i wlać mleko- należy uważać, bo masa zacznie mocno bulgotać. Dodać dużą szczyptę soli. Po połączeniu składników garnek ochłodzić w zimnej wodzie, w przeciwnym razie karmel zostawiony w gorącym garnku może się przypalić. Wystudzoną masę nałożyć na dno babeczek, na to ułożyć plasterki banana. Ubić śmietanę z fixem i cukrem. Bitą śmietanę nałożyć na babeczki, gdy będą całkowicie wystudzone. Udekorować według uznania czekoladą, kakao, plasterkami banana.
Źródło:http://wrzosowa.blogspot.com/2015/03/babeczki-banoffee.html