Wykonanie
            Składniki na spód:160 g 
mąki pszennej30 g 
kakao60 g 
cukru pudruszczypta 
soli100 g 
masła, zimnego1 łyżka kwaśnej 
śmietany 18%1 
żołtkoWszystkie składniki na kruchy spód wyrobić (najlepiej w malakserze), wcisnąć w dno formy na tartę, wysmarowanej wcześniej 
masłem i oprószonej 
mąką. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Schłodzić przez 1-1,5h.Po tym czasie na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać 
ryż lub specjalne kulki ceramiczne. Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190ºC przez 10 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 15 minut.Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Budyń waniliowy:600 ml 
mlekaziarenka z 1 
laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej (ja użyłam 
cukru waniliowego)6 
żółtek100 g 
cukru30 g 
mąki pszennej30 g 
mąki ziemniaczanejW garnku zagotować 500 ml 
mleka z 
wanilią.W naczyniu zmiksować 100 ml 
mleka (pozostałego), 
cukier, 
żółtka, obie 
mąki (najszybciej blenderem). Mieszankę dodać do wrzącego 
mleka i zagotować jak 
budyń, cały czas mieszając, do zgęstnienia.Gotowy 
budyń przykryć folią spożywczą (folia powinna dotykać powierzchni budyniu), przestudzić, następnie schłodzić w lodówce. Wyłożyć na wystudzony spód.Karmelizowane 
gruszki:4 
gruszki np. konferencje1 łyżka 
masła4 łyżki 
brązowego cukru (ja użyłam muscovado, stąd inny smak i kolor 
gruszek)1 łyżeczka 
cynamonuGruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki.Na patelni rozgrzać i roztopić 
masło. Wsypać 
cukier, wymieszać lekko potrząsając za rączkę patelni, chwilę pogotować, doprowadzić do zabulgotania mieszanki. Dodać 
gruszki, oprószyć 
cynamonem i gotować/smażyć na średnim ogniu, co pewien czas odwracając na drugą stronę, do miękkości 
gruszek i ich zezłocenia. Nie przypalić karmelu - przypalony będzie gorzki. Etap ten nie powinien trwać dłużej niż 10 minut, może trwać krócej, w zależności od odmiany 
gruszek (
gruszki nie powinny się rozgotować, powinny pozostać w całości). 
Gruszki wystudzić, odcedzić od nadmiaru soku i karmelu.Karmelizowane 
gruszki ułożyć na budyniu. Tartę schłodzić i podawać.

