Wykonanie
Dziś bardzo klasycznie i świątecznie. Czas najwyższy, żeby przeprowadzić próbę generalną przed zbliżającymi się Świętami. Chociaż pogoda nie wskazuje zachęca do wiosennych wypieków i dekoracji, ja postanowiłam na przekór wszystkiemu poczuć się wiosennie, dekoruje dom kwiatami, pastelami, wielkanocnymi zajączkami i wyczekuję, wyglądam i zaklinam WIOSNĘ.Mazurek baaardzo klasyczny, taki jak robiłam razem z prababcią. Nie zmieniłam w nim nic, zupełnie. Jest doskonały. Kruche ciasto i kajmak
kakaowy. Do tego
migdały, kandyzowana
skórka pomarańczowa... Mniam!
Skład:kruche ciasto:300g
mąki pszennej200g
masła100g
cukru pudru2 ugotowane na twardo
żółtkakajmak
czekoladowy:1/2 l
mleka400g
cukru1 łyżka
masła1 łyżka
brandy lub
spirytusu (ja dodaję
brandy)3 łyżki dobrego
kakaoewentualni wersja ekspresowa:1 puszka
mleka skondensowanego słodzonego3 łyżki
kakao1 łyżka
masła1 łyżka
alkoholuA jak to robimy:1. Zaczynamy od ciasta:
mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy
żółtka (przeciśnięte przez sitko),
cukier,
masło i zagniatamy gładkie ciasto. Zgrabną kulkę zawijamy w folię spożywczą i zostawiamy w lodówce na około 30 minut.2. Po tym czasie trzeba ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość 3/4 centymetra. Ułożyć na prostokątnej blasze (ja używam blachę o wymiarach 32x26 cm). Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20 min (albo do czasu aż ciasto będzie upieczone na złoty kolor). Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.3. Przygotowujemy kajmak:
Mleko razem z
cukrem gotujemy w szerokim naczyniu na silnym ogniu, aż masa zgęstniej. W czasie gotowania ciągle mieszamy, bo masa łatwo się przypala. Gdy kaimak jest gotowy należy go przestudzić i ucierać wałkiem. Gdy gęstość masy będzie odpowiadała gęstości
śmietany dodajemy resztę składników stale ucierając. Masę od razu wylewamy na spód mazurka. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Wersja szybsza:Zamkniętą puszkę
mleka skondensowanego wstawiamy do wrzącej
wody i gotujemy na wolnym ogniu około 3 godzin. Po tym czasie puszkę delikatnie wyjmujemy i otwieramy. Gęstą masę trzeba przestudzić i wymieszać z pozostałymi składnikami. Ponownie zagotowujemy. Lekko przestudzoną masę kajmakową wykładamy na kruchy spód.Teraz pozostaje nam już tylko udekorować naszego mazurka, a to pozostawiam waszej wyobraźni :)
Ja przechowuje mazurka w lodówce. Najlepiej smakuje następnego dnia z mocną, gorzką
kawą. Smacznego!H.