Wykonanie
Ahhh co to były za
ciasteczka! Tak nam posmakowały, że jednego dnia piekłam je dwa
razy. Upiekłam prawie 10 blach
ciastek, które do następnego dnia nie dotrwały. Pyszne, delikatne w smaku, idealnie słodkie z rozpływającym się w buzi
jabłkiem (użyłam
gruszkowych) i do tego pachnący
cynamon. Ahh czego chcieć więcej?? Polecam z czystym sumieniem. Przepis ten, nawet "awansował" do wpisania go w mój zeszyt z przepisami, a uwierzcie mi, że do tego zeszytu nie trafiają byle jakie przepisy ;)

'ciasteczka z jabłkiem'Składniki (na ok 100
ciastek "na jeden kęs"):- 500g
mąki pszennej- 300g
masła- 3
żółtka- 2
jajka + 1
jajko na wierzch- 2 opakowanie
drożdży instant (14g) lub 30g świeżych- 150ml
jogurtu naturalnego lub
śmietany 18%- 2 łyżki
cukru pudru-
cukier kryształ- mielony
cynamon- ok. 6-7
jabłek

Mąkę przesiać do miski i dodać pokrojone i zimne
masło. Posiekać nożem. Dodać
drożdże instant*,
cukier puder,
jogurt i
jajka (z
żółtkami). Dokładnie wyrobić do uzyskania elastycznego, lekko klejącego się ciasta (w razie konieczności podsypać
mąką). Ciasto owinąć w folię spożywczą i spłaszczyć. Umieścić w zamrażalce na 30 minut (lub w lodówce na całą noc). Ciasto musi się schłodzić tak, aby można było je rozwałkować.W międzyczasie obrać
jabłka i pokroić je na ósemki i każdą ósemkę jeszcze na pół.Po wyjęciu z lodówki odrywać kawałki ciasta, pozostałe umieścić w lodówce, i rozwałkować na grubość ok 3-4 mm (w razie konieczności podsypywać delikatnie
mąką). Kieliszkiem od
wina wycinać krążki.Na środek każdego krążka umieścić
jabłko, oprószyć
cynamonem. Zlepiać środki (patrz zdjęcie).

Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem na dół w średnich odstępach (
ciastka minimalnie urosną).Każde ciasto posmarować rozkłóconym
jajkiem i posypać
cukrem.Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (termoobieg) przez 20-22 minuty.Studzić na kratce.Smacznego!


* jeśli używacie świeżych
drożdży, wcześniej zasypać je
cukrem pudrem i dokładnie utrzeć. Odstawić w ciepłe miejsce, aby ruszyły.