Wykonanie
Jak wiecie, co jakiś czas na moim blogu pojawia się przepis na
ciastka owsiane, które po prostu uwielbiam. Dlatego ciągle szukam nowych kombinacji
smakowych. Dzisiaj przepis na pyszne, chrupiące kolejne*
ciastka owsiane z dziurką. Do tego bez
jajek. Samo zdrowie! Kto się skusi? Pracy przy nich na prawdę niewiele, a uwierzcie mi, że wszyscy będą się nimi zajadać. Nawet dzieci :) Polecam z czystym sumieniem. Długo utrzymują świeżość o ile trzymane będą w szczelnym pojemniku - inaczej będą twardsze.

'owsiane
ciastka z dziurką'Składniki:- 200 g
płatków owsianych- 150 g
mąki pszennej- 50 g
płatków migdałów lub innych
orzechów- 100 g miękkiego
masła- 0,5 łyżeczki
soli- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 4 łyżki
mleka- 3 łyżki
miodu- 0,5 łyżeczki
cynamonu- 30
gorzkiej czekolady-
cukier
Płatki owsiane z
migdałami zmiksować w blenderze (nie na
mąkę). Dodać pozostałe składniki (bez
cukru), posiekaną
czekoladę i wyrobić ciasto. Ciasto nie powinno kleić się bardzo do rąk.Ciasto wyłożyć na folię spożywczą i delikatnie rozłożyć w kształcie okręgu. Przykryć folią. Ostawić na 30-40 min do lodówki. Rozwałkować przez folię, na grubość ok 3mm. Wycinać kółka. Delikatnie przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z wierzchu posypać
cukrem. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku do 180C przez ok 25-30 minut (do zarumienienia się
ciastek).Po upieczeniu wyłożyć na blachę.Smacznego!



* pozostałe przepisy znajdziesz tu, tu i tu .