Wykonanie
Przepyszne! Idealne na ciepło jak i na zimno. Mogą być również jako przekąska do pracy, na spotkanie ze znajomymi czy do zjedzenia np. przy dobrym filmie. Pracy przy nich niewiele i zawsze wychodzą. Przecież to są muffinki :) Polecam. Co do dodatków-to każdy
doda swoje ulubione (pamiętajcie, że jeśli użyjecie
pieczarek, należy je wcześniej podsmażyć, żeby puściły
wodę, a
oliwki-porządnie odcedzić z zalewy).

'muffinki pizza'Składniki (na 12 muffinek):- 2-2,5 szklanki
mąki- 100 ml ciepłego
mleka- 15 g świeżych
drożdży (lub 1 opakowanie instant)- 1
jajko- 50g
masła (rozpuszczonego)- 1 łyżka
cukru- 0,5 łyżeczki
soli- 100-150g
sera żółtego w kawałku- dodatki:
wędlina,
salami,
cebulka prażona,
cebula zwykła (wcześniej podsmażona),
pieczarki (wcześniej podsmażone),
oliwki,
suszone pomidory itp- suszona
bazylia,
oregano

Ze świeżych
drożdży,
cukru,
mleka i 1 łyżki
mąki, zrobić zaczyn i odstawić w ciepłe miejsce, aby "ruszył".
Mąkę przesiać do miski, dodać
sól,
oregano,
bazylię (wg smaku), rozpuszczone
masło,
jajko i zaczyn. Wyrabiać mikserem przez ok 5 minut (jeśli masa będzie za rzadka dodać trochę
mąki, jeśli za sucha - ciepłej
wody). Masa wyjdzie lekko klejąca. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, aby ciasto urosło.
Ser i
wędlinę pokroić w drobną kostkę (
pieczarki i
cebulę podsmażyć,
oliwki posiekać,
suszone pomidory pokroić w paski) i dodać do
drożdżowego ciasta. Wmieszać dokładnie w ciasto (zostawić trochę
sera na wierzch).Masę przekładać do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Wierzch posypać
serem i
przyprawą Kamis'a do pizzy po sycylijsku .Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 25-30 minut (do suchego patyczka).Po upieczeniu wyjąć z formy (po upieczeniu ciężko odrywa się papilotkę od ciasta (po wystudzeniu-problem ten znika), dlatego jeśli tego nie chcecie, polecam wysmarować blachę na muffinki oliwą/olejem i piec bez papilotek).Smacznego!




___________________________/*wpis zawiera lokowanie produktu/