Wykonanie
Ahh te kolory :)) Prze-cudne :)) tak na koniec wakacji. A co :) Proste w przygotowaniu i szybkie w pieczeniu :) Polecam, dla urozmaicenia wypieków, czy też podczas pieczenia z dzieciakami - będą miały frajdę :)

'tęczowe muffinki'Składniki (na 18-20 szt):- 5
jajek- 1-1,5 szklanki
cukru- 1 op
cukru waniliowego- 3 szklanki
mąki + 2 łyżki- 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1 szklanka
wody gazowanej- 1 szklanka
oleju-
barwniki spożywcze
Białka ubić na sztywno.
Żółtka utrzeć z
cukrem,
cukrem waniliowym. Dodać 3 szklanki przesianej
mąki,
proszek do pieczenia,
olej,
wodę i aromat. Utrzeć gładkie ciasto. Dodać
białka. Delikatnie wymieszać, do połączenia się składników.Ciasto podzielić na 7 części. Do każdej dodać barwik spożywczy (do uzyskania odpowiedniego koloru, fiolet - połączenie czerwonego z niebieskim, zielony - połączenie niebieskiego z
żółtym,
pomarańczowy - połączenie czerwonego z
żółtym). Dokładnie wymieszać.Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki wkładać po jednej łyżeczce masy zaczynając od fioletowej, później
granat, niebieski, zielony, żółty,
pomarańczowy i na koniec czerwony).Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180C, do tzw. "suchego patyczka".Po upieczeniu wystudzić i oprószyć
cukrem pudrem lub polać
polewą czekoladową.Smacznego!


____________________________/*wpis zawiera lokowanie produktu/