Wykonanie
Ostatnio z braku światła dziennego muszę się gimnastykować z oświetleniem , które i tak wygląda jak wygląda do tego aparat uwielbiający wszystko zamieniać w zdechły żółty kolor mimo zabawy ustawieniami ;/ No ale mam nadzieję , że potrawę ocenicie wg kubków
smakowych a nie zdjęć :DBo wyszła zadziwiająco kremowa i aromatyczna.czas wykonania nie więcej niż 30 min
Składniki:2
torebki ryżu z
warzywami suszonymi1
czerwona cebulawarzywa suszone SySpół
serka topionego1
kostka rosołowa2 ząbki
czosnku*ok 0,5 litra
wody**
pieprzplasterek
sera żółtegopół
kremówki 30%opcjonalnie
żółtko ,
jajkołyżka
masłaWykonanie :
Cebule kroimy w drobną kostkę ,
masło rozpuszczamy na patelni i na małym ogniu zaczynamy podsmażać
cebulę w tym czasie na sitko wysypujemy
ryż z torebek i płuczemy go przez chwilę .Wrzucamy na patelnię lekko odsączony po 2 minutach dokładamy
kostkę rosołową i czekamy do rozpuszczenia , wtedy dolewamy szklankę
wody i kremówkę . Nie przykrywamy , mieszamy lekko łyżką żeby nie zniszczyć ziaren
ryżu , czekamy do wchłonięcia. Dodajemy
serek topiony i dolewamy kolejną szklankę
wody , czynność z
wodą powtarzamy ok 3
razy aż do miękkości
ryżu. Pamiętajcie risotto ma być w lekkim sosie kremowym więc nie czekajmy do całkowitego chłonięcia
wody. Na koniec dekorujemy je
płatkami czosnkowymi* ,
jajkiem i
serem lub
parmezanem. Smacznego*
czosnek kroimy w plasterki smarujemy
oliwą i wkładamy na 30-40 sec do mikrofali lub delikatnie prażymy na patelni . Taki
czosnek można posoli dodać
ziół i zalać
oliwą odstawić do lodówki na tydzień.** zamiast
wody i kostki możemy użyć
bulionu z kury lub warzyw.