ßßß Cookit - przepis na Risotto Polonia czyli ryż w sosie kremowym z czosnkiem

Risotto Polonia czyli ryż w sosie kremowym z czosnkiem

nazwa

Wykonanie

Ostatnio z braku światła dziennego muszę się gimnastykować z oświetleniem , które i tak wygląda jak wygląda do tego aparat uwielbiający wszystko zamieniać w zdechły żółty kolor mimo zabawy ustawieniami ;/ No ale mam nadzieję , że potrawę ocenicie wg kubków smakowych a nie zdjęć :D
Bo wyszła zadziwiająco kremowa i aromatyczna.
czas wykonania nie więcej niż 30 min
Składniki:
2 torebki ryżu z warzywami suszonymi
1 czerwona cebula
warzywa suszone SyS
pół serka topionego
1 kostka rosołowa
2 ząbki czosnku*
ok 0,5 litra wody**
pieprz
plasterek sera żółtego
pół kremówki 30%
opcjonalnie żółtko , jajko
łyżka masła
Wykonanie :
Cebule kroimy w drobną kostkę , masło rozpuszczamy na patelni i na małym ogniu zaczynamy podsmażać cebulę w tym czasie na sitko wysypujemy ryż z torebek i płuczemy go przez chwilę .
Wrzucamy na patelnię lekko odsączony po 2 minutach dokładamy kostkę rosołową i czekamy do rozpuszczenia , wtedy dolewamy szklankę wody i kremówkę . Nie przykrywamy , mieszamy lekko łyżką żeby nie zniszczyć ziaren ryżu , czekamy do wchłonięcia. Dodajemy serek topiony i dolewamy kolejną szklankę wody , czynność z wodą powtarzamy ok 3 razy aż do miękkości ryżu. Pamiętajcie risotto ma być w lekkim sosie kremowym więc nie czekajmy do całkowitego chłonięcia wody. Na koniec dekorujemy je płatkami czosnkowymi* , jajkiem i serem lub parmezanem. Smacznego
* czosnek kroimy w plasterki smarujemy oliwą i wkładamy na 30-40 sec do mikrofali lub delikatnie prażymy na patelni . Taki czosnek można posoli dodać ziół i zalać oliwą odstawić do lodówki na tydzień.
** zamiast wody i kostki możemy użyć bulionu z kury lub warzyw.
Źródło:http://itaekspresowo.blogspot.com/2013/02/risotto-polonia-czyli-ryz-w-sosie.html