Wydawać by się mogło drożyzna ! burżuazja ! A tu nie miłe zaskoczenie wcale nie takie drogie a jakie sycące :)Łosośrybka dobra coraz bardziej popularna no i tańsza . Tylko z tą taniością otrzymaliśmy barwienie łososia hodowlanego praktycznie na całym świecie. Jednak zaletą tej ryby jest duża zawartość kwasów omega-3 . Około 200 kcal na 100 g(schabowy ok 353 kcal) i węglowodanów 0,00,0 g a taki schabowy ma ich aż 15,3 g na 100 g . Obiad dla 4 osób .Składniki :1/2 kg łososia w kawałku (ok 14zł)pół cytrynyopakowanie ciasta francuskiego (ok 3,30 zł)sólpieprzzioła :bazylia , do ryb , majeranek , tymianek itp.oliwa z oliwekDodatki:tłuczone ziemniakismażona czerwona kapustaWykonanie:Łososia dzielimy na porcje po 125 g nacieramy sokiem z cytryny, 2 łyżki oliwy i przyprawy mieszamy ze sobą i robimy jak powyżej . Zawijamy w folię i odstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie można przygotować ziemniaki oraz kapustę. Łososia wyjmujemy z lodówki wraz z ciastem francuskim. Ciasto rozkładamy i dzielimy na 4 części na środku rozkładamy łososia i zlepiamy jego boki. Smarujemy resztką oliwy z przyprawami. Ciasto pieczemy 15-20 min na 220 C. Po wyjęciu podajemy z ziemniaczkami i kapustą :) A koszt dla jednej osoby wynosi ok 6-9zł :)