ßßß Cookit - przepis na Babka wielkanocna

Babka wielkanocna

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 5
Składnik
Logo Ilość Czego
margaryna 1 sztuk
mąka 250 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
jajko 4 sztuk
cukier puder 0.75 szklanek
cukier waniliowy 10 gramów
cytryna 1 sztuk
Wykonanie:
Margarynę utrzeć, dodając po 1 żółtku, cukier puder, cukier waniliowy, sok z cytryny i mąkę wymieszaną z proszkiem.
Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie połączyć.
Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej formy na babkę.
Piec ok. 50 minut w temp.180 stopni.
Uwagi:
Do ciasta można też zetrzeć skórkę z cytryny.
Po wystygnięciu babkę posypać cukrem pudrem lub
oblać dowolną polewa, lub lukrem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3358/Babka-wielkanocna