ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe Kingi

Ciasto czekoladowe Kingi

nazwa

Wykonanie

Przepis dostałam od kuzynki.
Składniki:
150 g czekolady
125 g margaryny
200 g cukru
90 g mąki
4 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dżem z czarnej porzeczki
2 śmietany 30 %
1 śmietan-fix
2 duże danio waniliowe
1 galaretka cytrynowa
starta czekolada i owoce do dekoracji
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl wody, odstawić. Czekoladę roztopić i ostudzić. Tłuszcz utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać po jednym jajku. Na koniec dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na zmianę z rozpuszczoną, zimną czekoladą. Piec w temperaturze 170 stopni C przez 35 minut.
Przestudzone ciasto przekroić na 2 blaty. Śmietanę ubić z fixem. Na koniec dodać danio i tężejącą galaretkę cytrynową, delikatnie wymieszać do połączenia się składników.
Troszkę mniej niż połowę masy wyłożyć na pierwszy blat ciasta, przykryć drugim blatem ciasta i wyłożyć resztę masy. Posypać startą czekoladą i wyłożyc owoce. Odstawić do lodówki.
Smacznego! :)
Źródło:http://drobneprzyjemnosci.blogspot.com/2014/11/ciasto-czekoladowe-kingi.html