Wykonanie

Przepis z małymi zmianami z tej strony .Składniki:ciasto:1 szklanka
mleka1
cukier wanilinowy110 g
masła, roztopionego1/3 szklanki
cukru2
jajka10 g
drożdży suchych lub 20
drożdży świeżych1/4 łyżeczki
soli3,5 szklanki
mąki pszennejdżem:1/2 kg
truskawek1/3 szklanki
cukru1
cukier waniliowy1 łyżka
soku z cytrynyMleko przelać do garnka, dodać
cukier wanilinowy. Podgrzać, by było letnie. Dodać
masło,
cukier, roztrzepane
jajka i wymieszać.
Mąkę wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać
sól i
mleko wymieszane z resztą składników. Wyrobić ciasto, by było miękkie i elastyczne. Gotowe ciasto, przykryte ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). W międzyczasie zrobić
dżem truskawkowo-
waniliowy.
Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na kawałki. Przełożyć na patelnię, zasypać
cukrem i dodać
sok z cytryny, wymieszać. Zagotować, zmniejszyć moc palnika do minimum i gotować przez około 45 minut bez przykrycia, by
woda odparowała. Gęsty
dżem odstawić do wystygnięcia. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta odjąć około 150 g ciasta i rozwałkować je na wymiar tortownicy (jest to spód bułeczek, by nie wyciekał
dżem). Resztę ciasta rozwałkować na prostokąt i posmarować
dżemem. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego
boku i pokroić
ostrym nożem na 2 cm bułeczki- ślimaczki. Bułeczki układać w tortownicy na spodzie z
ciasta drożdżowego, przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Piec w temperaturze 200 stopni C przez około 20-30 minut. Polukrować.Smacznego! :)
