ßßß
Składniki:- 500g mąki pszennej,- 1 szklanka letniego mleka,- 4 łyżki cukru,- 2 jajka,- szczypta soli- 60g miękkiego masła,- 25g świeżych drożdży,- 300g truskawek,(kruszonka)- 1/2 szklanki mąki pszennej,- 4 łyżki cukru- 50g masła,- 1 łyżka cukru wanilinowegoMleko podgrzać, musi być letnie (nie gorące!), Odlać 1/4 szklanki mleka. W pozostałym rozpuścić 60g masła. Rozkruszyć drożdże w miseczce - posypać 1 łyżka cukru, zalać odstawionym letnim mlekiem, wymieszać i dodać 3 łyżki mąki, przykryć i odstawić do wyrośnięcia ( ok. 10-15 min).Jajka rozrzepać lekko z 3 łyżkami cukru. Dodać drożdże, wsypać mąke i szczyptę soli, wlać mleko z tłuszczem. Wyrabiać aż ciasto będzie zupełnie gładkie. Przykryć i odstawić na ok. 45 minut. Ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swą objętość.Stolnicę oprószyć mąką i ponownie zagnieść casto. Rozwałkować na placek grubości 2-3 cm. Szklanką wycinać kółka. Przykryć, odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia. W każdym wyrośniętym krążku, dnem szklanki zrobić wgłębienie. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcamiTruskawki umyc i obrać z szypułek. Pokroić na kawałki i włożyć we wgłębienie i posypać kruszonką.Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 st. C przez 20-25min. Wystudzić.
Smacznego, Kasia ; )