Wykonanie
Grillowany
rostbef z kluseczkami gnocchi w sosie
śmietanowo-
kurkowym i
sałatką z
rukoli,
borówek i
orzechów pecanJeśli macie coś szczególnego do uczczenia to mam dla Was coś, co w moim przypadku sprawdziło się doskonale. Soczysty
stek z
rostbefu wołowego marynowanego w
rozmarynie i
oliwie z oliwek, z włoskimi kluseczkami z
ziemniaków (gnocchi) w sosie
śmietanowo-
kurkowym i odświeżającą
sałatką. Taka właśnie cudna kompozycja smaków umiliła nam rocznicę ślubu. Jest prosta i szybka do przygotowania więc nie odbierze Ci sił do świętowania, a smakuje bajecznie. Serdecznie polecam!

Dla 2 osób przygotuj: na
steki:2
steki z
rostbefu wołowego o grubości ok 3 cm,2 gałązki
rozmarynu,1 dużą łyżkę
octu balsamicznego,4 duże łyżki
oliwy z oliwek,świeżo mielony
czarny pieprz na
sałatkę:2 garści
rukoli,1 garść
borówek,1 garść
orzechów pecan,1/3 szklanki
oliwy z oliwek,1 dużą łyżkę
octu z białych
winogron,1 dużą łyżkę
miodu, na gnocchi:1 opakowanie gotowych, świeżych gnocchi,2 garści świeżych
kurek,1
szalotkę1 dużą łyżkę
masła1/2 szklanki słodkiej
śmietanki 18%Minimum 2 godziny przed podaniem zamarynuj
steki. Natrzyj je
octem balsamicznym, świeżo mielonym
pieprzem, świeżym
rozmarynem i
oliwą z oliwek, w podanej kolejności. Przykryj i wstaw do lodówki. Wyjmij je ok. 20 minut przed grillowaniem.Przygotuj sos
kurkowy.
Szalotkę drobno posiekaj.
Masło rozpuść na gorącej patelni, następnie dodaj
szalotkę. Gdy ta się zeszkli dodaj
kurki i
śmietankę. Dopraw sos
solą i
pieprzem. Duś sos na średnim ogniu.Rozgrzej patelnię grillową do bardzo wysokiej temperatury. Połóż na niej
steki i grilluj po 2 minuty z każdej strony. Zmniejsz ogień na średni i grilluj po ok. 2 minuty z każdej strony. Po tym czasie przełóż je na deskę, aby
mięso odpoczęło, a zawarte w nim
soki uspokoiły się i nie wyciekły w całości po pierwszym nakrojeniu
mięsa.Ugotuj gnocchi według przepisu na opakowaniu (możesz zrobić je sama, ale te ze sklepu są na tyle dobre, że ja nie robię sobie dodatkowego zachodu). Potrwa to ok. 3 minuty. Po tym czasie przełóż kluski do sosu
kurkowego i całość wymieszaj.Przygotuj
sałatkę. Wymieszaj w szklance
oliwę,
miód i
ocet.
Rukolę wyłóż na talerze, posyp
borówkami i
orzechami pecan i
skrop przygotowanym dressingiem. Obok ułóż
stek i gnocchi w sosie
śmietanowo-
kurkowym. Smacznego!
