Wykonanie
Polędwiczka wieprzowa z
pieczarkami w
śmietanie z
koperkiem, młodymi ziemniaczkami i
sałatąWiosna przyszła, a wraz z nią w mojej kuchni zadomowił się
koperek. Jakoś tak mam, że jak myślę o wiosennych smakach to
koperek jest na szczycie listy. Więc dziś ów
koperek w kompozycji z
pieczarkami ,
czosnkiem i przepyszną, aromatyczną, delikatną polędwiczką wieprzową, młodymi ziemniaczkami i świeżą, orzeźwiającą
sałatką. Bardzo polecam, bo wyszło wspaniale!

Dla 2 głodnych osób przygotuj:1 małą polędwiczkę wieprzową1 dużą łyżkę
masła0,5 kg
pieczarek2
szalotki (lub 1 dużą
cebulę)10
młodych ziemniaczków1 pęczek
koperku1/2 szklanki słodkiej
śmietanki 18%2 ząbki
czosnkusól,
pieprz na
sałatkę przygotuj:2 garści mieszanki
sałat (wybierz ulubioną)1 garść
borówek2 duże łyżki
syropu z
malin1 dużą łyżkę
octu malinowego1/3 szklanki
oliwy z oliwekZiemniaczki umyj, włóż do garnka z osoloną
wodą i ugotuj.
Pieczarki potnij w ćwiartki,
szalotkę w piórka,
czosnek i
koperek drobno posiekaj. Na rozgrzanej patelni rozpuść
masło i dodaj
pieczarki,
szalotki oraz
czosnek. Całość dopraw
solą i
pieprzem. Po 5 minutach smażenia dodaj
śmietankę i
koperek. Całość wymieszaj,sprawdź czy nie trzeba doprawić i duś na małym ogniu.

Polędwiczkę potnij w plastry o grubości ok 2 cm i rozbij do grubości 1/2 cm płaską stroną tłuczka. Oprósz
mięso solą i
pieprzem z obu stron. Rozgrzej patelnię grillową, gdy będzie gorąca połóż na niej
polędwiczki i grilluj, aż zobaczysz biały rant na około
mięsa (patrz zdjęcie poniżej), wtedy obróć na drugą stronę i po ok 1 minucie przełóż do duszących się
pieczarek w
śmietanie. Całość wymieszaj i duś jeszcze przez minimum 5 minut.


Czas na przygotowanie sałatki. Wymieszaj w szklance
oliwę,
ocet malinowy i
syrop malinowy.
Sałatę umyj, osusz i wyłóż na talerz. Następnie posyp ją
borówkami i
skrop dressingiem. Obok ułóż ziemniaczki i
polędwiczki. Na
mięso nałóż
pieczarki i całość polej kremowym sosem. Smacznego!