Wykonanie
Orecchiette z
czerwona papryką,
pieczarkami i hiszpańską
kiełbaską fuet z
orzechami laskowymiDzisiaj odkryłam hiszpański
fuet z
orzechami laskowymi. To rewelacyjna ręcznie wyrabiana, sezonowana, hiszpańska
kiełbasa, w smaku delikatnie słodka i
pieprzna. Uwierzcie mi - cudo!
Kiełbasa, którą kupiłam miała dodatkowo grubo siekane
orzechy laskowe, co podwoiło mój zachwyt. Pocięłam ją na plasterki, podsmażyłam z
czosnkiem,
czerwoną papryką i
pieczarkami, a na koniec wymieszałam z ręcznie wyrabianym
makaronem orecchiette,
parmezanem i
pietruszką. Efekt był wspaniały, więc gorąco polecam!

Dla 4 osób przygotuj:1 hiszpańską
kiełbaskę Fuet (możesz ją zastąpić
salami)3
czerwone papryki ramiro2 garści
pieczarek2 ząbki
czosnku1 pęczek
natki pietruszki1/3 szklanki
oliwy z oliwek1 garść piórek
parmezanu1 opakowanie
makaronu orecchiette1/3 szklanki białego
wytrawnego winasól,
pieprzUgotuj
makaron według przepisu na opakowaniu. Gdy
makaron będzie się gotował, wlej połowę
oliwy z oliwek na rozgrzaną głęboką patelnię. Dodaj pocięte na ćwiartki
pieczarki, pokrojoną w prążki
paprykę, drobno posiekany
czosnek i pocięty w plasterki
fuet. Dopraw
solą i
pieprzem do smaku.

Całość smaż, mieszając przez ok. 10 minut. W połowie smażenia dodaj
białe wino. Na koniec dodaj posiekaną
natkę pietruszki i druga połowę
oliwy z oliwek. Gdy
makaron będzie gotowy dodaj go na patelnię, całość wymieszaj, dodaj
parmezan i dopraw do smaku. Podaj od razu. Smacznego!
