Wykonanie
Królik duszony z
pieczarkami i
cukinią,
marchewką,
porem,
selerem naciowym i
czosnkiemNie wszyscy wiedzą, że
mięso królika jest nie tylko delikatne i bardzo smaczne, ale jest również bardzo zdrowe. Zawiera kwas linolenowy (taki jak w
wątrobie ryb żyjących w zimnych wodach), który pomaga zapobiegać chorobom układu naczyniowo-
sercowego. Ponadto
mięso królika ma bardzo niską zawartość cholesterolu i jest bogate w szereg aminokwasów, składników mineralnych oraz witaminy, szczególnie z grupy B, które koją nerwy i wspomagają metabolizm.Przygotowałam dziś potrawkę z
królika w warzywami i
pieczarkami duszonymi ze
śmietanką. Do potrawki podałam włoską wersję
polskich kopytek - gnocchi.Wyszło przepysznie! Danie nadaje się do wielokrotnego odgrzewania, więc możesz przygotować więcej na dwa dni. Gorąco polecam!

Dla 4 osób przygotuj:1
królika1 paczkę gotowych surowych gnocchi3
marchewki3 ząbki
czosnku1
łodygę selera naciowego7
pieczarek1 średnią
cukinię1 białą część
pora2/3 szklanki słodkiej
śmietanki 18%6 dużych łyżek
oliwy z oliweksól,
pieprzZacznij od pocięcia warzyw.
Marchew i
cukinię w grubą kostkę,
seler i
czosnek w drobniutką kosteczkę,
pieczarki na pół i w plasterki,
por na pół i w grube paski. Rozgrzej na dużej głębokiej patelni 3 duże łyżki
oliwy z oliwek. Dodaj wszystkie warzywa, małą łyżkę
soli i pół małej łyżki świeżo zmielonego
pieprzu. mieszaj co jakiś czas, aż zmiękną. Wtedy dodaj 1/2 szklanki
wody i
śmietankę. Całość wymieszaj i duś dalej na średnim ogniu. Spróbuj czy nie trzeba doprawić potrawki.


Do wrzącej osolonej
wody wrzuć gnocchi i ugotuj wg. przepisu na opakowaniu. Zajmie to ok. 3 minuty, więc zrób to jak
królik będzie gotowy. Następnie wyłóż
królika z warzywami oraz gnocchi na talerz. Smacznego!