Wykonanie
Tarta z
cukinią,
pieczarkami,
marchewką,
porem i
parmezanemBardzo lubię tarty, ale nie zawsze chce mi się zagniatać na nie ciasto. Wtedy wyciągam z zamrażarki gotowe
francuskie ciasto, przygotowuję ekspresowy "wkład" i po 30 minutach rozkoszuję się pyszną tartą. Dzisiaj przygotowałam duszone
cukinię,
marchewkę,
seler naciowy i
pieczarki ze
śmietanką i
parmezanem.
Tarta wyszła chrupiąca i kremowa, czyli przepysznie!

Dla 4 osób przygotuj:10
pieczarek,1 dużą
marchewkę,1
łodygę selera naciowego,1 ząbek
czosnku,1 małą
cukinię1/2
pora,1/2 szklanki
śmietanki 18% (do zup i
sosów),1 garść startego
parmezanu,1 szczyptę startej
gałki muszkatołowej,4 kawałki
ciasta francuskiego o wymiarach ok. 10 x 30 cm,3 duże łyżki
oliwy z oliweksól,
pieprzPokrój warzywa i
pieczarki na drobne kawałki. Rozgrzej głęboką patelnię, wlej na nią
oliwę, następnie dodaj
marchewkę,
seler naciowy,
por,
czosnek i mieszaj. Po 3 minutach dodaj
pieczarki i
cukinię, wymieszaj.

Po 1 minucie dodaj
śmietankę, 2/3
parmezanu,
gałkę muszkatołową,
sól i
pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj i duś przez 5 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni w opcji góra-dół. Połóż kawałki
ciasta francuskiego na papierze do pieczenia ułożonej na blaszce. Na każdym ułóż porcję warzyw i posyp
parmezanem.

Następnie włóż tarty do piekarnika na 20 minut. Podawaj gorące. Świetnie nadają się do podgrzewania, nawet w mikrofalówce - zawsze pozostają kruche. Smacznego!