Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegoduże
krewetki 20 sztukśrednie
bakłażany 3 sztukcząstki
konserwowych pomidorów 8 sztukpęczek
mięty 1/2 sztuk
cytryna 1 sztuk
curry 1 łyżek deserowychnasiona
kolendry 1 łyżek deserowychkoncentrat
miętowy 3 łyżek stołowych
oliwa z oliwek,
ocet winny,
sól,
pieprz według uznaniaWykonanie:Podgrzej naczynie, następnie obniż temperaturę palnika do minimum. Obierz
bakłażany, podziel je na kawałki. Dolej
oliwę z oliwek, dodaj
sól,
pieprz i duś w celu odparowania jak największej ilości
wody z jarzyn. Następnie przykryj naczynie i gotuj potrawę do chwili gdy
bakłażany rozgotują się całkowicie.Usuń ości i ogonów
krewetek zachowując tylko korpusy, umieść je na drewnianych patyczkach, aby zrobić z nich szaszłyk. Rozłóż je na głębokim talerzu i polej
sokiem z cytryny, posyp
curry i ziarnami
kolendry.Dolej odrobinę
oliwy z oliwek i pozostaw wszystko na 20 minut. Podgrzej do maksimum patelnię w celu przygotowania pieczonych
krewetek. Gdy
bakłażany są już gotowe, włóż je do naczynia, dodaj pokrojone
pomidory konserwowe, listki
mięty, odrobinę
octu winnego i koncentrat
miętowy, następnie rozprowadź wszystko
oliwą z oliwek. Pasta powinna być podawana na ciepło. Piecz
krewetki, następnie połóż je na talerzu. Pastę z
bakłażanów podaj osobno, jako przyprawę.Autor: wieslawal64Zobacz inne przepisy użykownika!
Owoce morzaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: