ßßß Cookit - przepis na Szaszłyk z krewetek z pastą z bakłażanów

Szaszłyk z krewetek z pastą z bakłażanów

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
duże krewetki 20 sztuk
średnie bakłażany 3 sztuk
cząstki konserwowych pomidorów 8 sztuk
pęczek mięty 1/2 sztuk
cytryna 1 sztuk
curry 1 łyżek deserowych
nasiona kolendry 1 łyżek deserowych
koncentrat miętowy 3 łyżek stołowych
oliwa z oliwek, ocet winny, sól, pieprz według uznania
Wykonanie:
Podgrzej naczynie, następnie obniż temperaturę palnika do minimum. Obierz bakłażany, podziel je na kawałki. Dolej oliwę z oliwek, dodaj sól, pieprz i duś w celu odparowania jak największej ilości wody z jarzyn. Następnie przykryj naczynie i gotuj potrawę do chwili gdy bakłażany rozgotują się całkowicie.
Usuń ości i ogonów krewetek zachowując tylko korpusy, umieść je na drewnianych patyczkach, aby zrobić z nich szaszłyk. Rozłóż je na głębokim talerzu i polej sokiem z cytryny, posyp curry i ziarnami kolendry.
Dolej odrobinę oliwy z oliwek i pozostaw wszystko na 20 minut. Podgrzej do maksimum patelnię w celu przygotowania pieczonych krewetek. Gdy bakłażany są już gotowe, włóż je do naczynia, dodaj pokrojone pomidory konserwowe, listki mięty, odrobinę octu winnego i koncentrat miętowy, następnie rozprowadź wszystko oliwą z oliwek. Pasta powinna być podawana na ciepło. Piecz krewetki, następnie połóż je na talerzu. Pastę z bakłażanów podaj osobno, jako przyprawę.
Autor: wieslawal64
Zobacz inne przepisy użykownika!
Owoce morza
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5981/Szaszlyk-z-krewetek-z-pasta-z-baklazanow