Wykonanie
Stek z
polędwicy wołowej z peperonatą, sosem z
kolorowego pieprzu i młodymi ziemniaczkamiJuż wczoraj rozpisywałam się nad fenomenem peperonaty, niesłychanie aromatycznej
papryki duszonej w ziołach i
czosnku. Dziś dodam, że oprócz walorów zapachowych i
smakowych papryka jest bogatym źródłem witaminy C i beta karotenu, a także
soli mineralnych takich jak potas i wapń. Dodatkowo
Papryka uważana jest za afrodyzjak, tak więc polecam na romantyczną kolację peperonatę na wyśmienitym
steku z
polędwicy wołowej z aromatycznym kremowym sosem z
kolorowego pieprzu i
młode ziemniaczki. Będziecie zachwyceni!

Dla 4 osób przygotuj:4
steki z
polędwicy wołowej o grubości ok. 6 cm1 dużą łyżkę świeżo zmielonego
kolorowego pieprzu1 dużą łyżkę
octu balsamicznego3 duże łyżki
oliwy z oliwek20
młodych ziemniaczków na sos przygotuj:1 małą
szalotką1 dużą łyżkę ziaren
kolorowego pieprzu1 dużą łyżkę
oliwy z oliwek1 szczyptę
soli1/3 szklanki słodkiej
śmietanki 18% na peperonatę przygotuj:1
czerwoną paprykę1
zieloną paprykę1
żółtą paprykę2 ząbki
czosnku1
cebulę1 małą łyżkę
tymianku1 małą łyżkę
oregano5 dużych łyżek
oliwy z oliwekSteki włóż do miski, dodaj 1 dużą łyżkę
kolorowego pieprzu, 1 dużą łyżkę
octu balsamicznego i 3 duże łyżki
oliwy z oliwek. Natrzyj dokładnie
steki powstałą marynatą. Nie dodawaj
soli!Nastaw
ziemniaki do gotowania w osolonej wodzie. Przygotuj peperonatę według przepisu, który znajdziesz tutaj.Przygotuj sos.
Szalotkę potnij na drobniutką kosteczkę.
Pieprz rozdrobnij w moździerzu. Rozgrzej małą patelnię lub rondelek, wlej na nią
oliwę z oliwek i dodaj
szalotkę oraz
kolorowy pieprz. Całość wymieszaj. Gdy
szalotka się zeszkli dodaj
śmietankę, doprowadź do wrzenia mieszając i zaraz po tym zdejmij z ognia.Nastaw piekarnik na 220 stopni w opcji góra-dół. Patelnie grillową rozgrzej do bardzo wysokiej temperatury. Połóż na niej
steki. Grilluj 2 minuty z każdej strony, czyli z dołu, z góry, i z wszystkich 4
boków, powtórz zabieg jeszcze raz, a
potem włóż patelnię z
mięsem do rozgrzanego piekarnika na 8 minut.
Steki wyjdą średnio wysmażone, jeśli lubisz dobrze wysmażone (well done) zostaw
steki na kolejne 3 minuty w piekarniku. Wyjmij
polędwicę z piekarnika na deskę i daj jej odpocząć.







Ugotowane ziemniaczki wyłóż na talerze, podgrzej sos, i nalej do małych miseczek, następnie ułóż je obok ziemniaczków.
Steki przełóż na talerze i przykryj je ciepłą peperonatą. Czas na ucztę. Zalecam otworzyć butelkę czerwonego
wytrawnego wina, będzie pięknie pasowało. Smacznego!