Wykonanie
Łosoś w pomarańczach,
czosnku i
oliwie z oliwek z
jogurtowym dipem, młodymi ziemniaczkami i
sałatą rzymską z
pomarańczami i
orzechami włoskimiWspaniały, soczysty
łosoś, pełny aromatów
pomarańczy,
czosnku i doskonałej
oliwy z oliwek w towarzystwie kremowych
młodych ziemniaczków, orzeźwiającej sałatki i
jogurtowego dipu . Pokochałam to danie odkąd zakiełkowało w mojej głowie. Chrupiąca skórka, ponętne zapachy, przenikające się smaki i tekstury, w
skrócie - raj dla podniebienia! Danie proste, zdrowe i przepyszne, polecam!

Dla 2 osób przygotuj:1 gruby filet
łososia o długości ok. 30 cm1
sałata rzymska baby2
pomarańcze1 garść
orzechów włoskich2 ząbki
czosnku10
młodych ziemniaczków1 pęczek
koperku1 filiżanka
greckiego jogurtu1 mała łyżka
miodu1 mała łyżka
octu jabłkowego3/4 szklanki
oliwy z oliwek1 małą łyżkę
soku z cytryny1 szczyptę
cukru
Ziemniaki dokładnie umyj i wstaw do gotowania w osolonej wodzie.
Łososia umyj, osusz i włóż do miski. Dodaj drobno posiekany 1 ząbek
czosnku i 1/3 przygotowanej
oliwy z oliwek.
Pomarańczę grubo obierz ze skórki i wytnij jej cząstki (jak na zdjęciu poniżej).


Cząstki
pomarańczy odłóż do miseczki, przydadzą się do sałatki, a sok z pozostałej części
pomarańczy wyciśnij do miski z
łososiem. Następnie dodaj do niej 1 małą łyżkę świeżo mielonego
pieprzu i natrzyj
rybę marynatą. Odstaw na bok.
Grecki jogurt wymieszaj z drobno posiekanym 1 ząbkiem
czosnku, i połową
koperku (drobno posiekanego). Dopraw 1 małą łyżką
soku z cytryny, szczyptą
cukru,
solą i
pieprzem. Dip gotowy.

Na rozgrzaną patelnię wrzuć garść
orzechów włoskich i upraż je na złoto. Umyj i osusz
sałatę rzymską, następnie podrzyj ją na małe kawałki. Wyłóż ją na półmisku, posyp cząstkami
pomarańczy i ostudzonymi
orzechami włoskimi. Przygotuj dressing mieszając trzepaczką
miód,
ocet i 1/3
oliwy z oliwek. Polej
sałatkę dressingiem przed samym podaniem.

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Następnie rozgrzej mocno patelnię, wlej na nią resztę
oliwy z oliwek i ułóż
łososia skórką do dołu. Obsmaż
rybkę z obu stron na złoto (ok 1 min na stronę) i przełóż ją w naczyniu żaroodpornym (skórką do dołu) do piekarnika. Polej
łososia marynatą, która została w misce i piecz go przez ok 12-15 minut. Przed wyjęciem z piekarnika, rozchyl
mięso ryby nożem i sprawdź czy nie nie jest w środku surowy, jeśli jest w środku w kolorze surowego
łososia piecz
rybę przez kolejne 5 minut. Ważne, żeby
łososia nie przepiec, bo będzie suchy i wiórowaty. Powinien być soczysty i mięciutki.

Wyłóż na stół
sałatkę,
jogurtowy dip,
łososia i ziemniaczki, czas na ucztę. Świetnie będzie tu pasowało schłodzone białe
wytrawne wino sauvignon blanc. Smacznego!