Wykonanie
Apple Pecan CrumblePrzyszło mi przygotować deser dla 17 osób na raz. Pierwsze o czym pomyślałam to "musi być proste i pyszne"! Jak pomyślałam tak zrobiłam. Crumble to prosty deser, który dzięki chrupiącej kruszonce i soczystym aromatycznym
owocom jest wspaniałą propozycją na każdą okazję bez względu czy jest to spore przyjecie, czy domowy podwieczorek. Deser jest zawsze pyszny i piecze się go 15 minut, czy to nie wspaniałe?!

Na 4 porcje przygotuj:2 duże
jabłka16
orzechów pecan12
rodzynek sułtańskichduża szczypta
kardamonu (może być
cynamon)1/2 łyżeczki pasty z
wanilii (1/2 opakowania
cukru waniliowego)1 kieliszek
nalewki jabłkowej lub 1/3 szklanki cydru na kruszonkę:1/3 kostki
masła1 szklanka
mąki1/3 szklanki
cukru1/2 łyżeczki pasty z
wanilii (1/2 opakowania
cukru waniliowego)szczypta
soli1 łyżka stołowa
płatków migdałówOwoce pokrój na drobne kawałki (takie jakie lubisz w szarlotce) i wrzuć na gorącą patelnię, dodaj
rodzynki, zalej nalewką/cydrem wymieszaj ( jeśli nie masz nic takiego dodaj 1/4 szklanki
wody), dodaj
przyprawy i wymieszaj, duś na średnim ogniu, dodaj
orzechy (zostaw po jednym do ozdoby kruszonki). Po 5 minutach przełóż do naczyń/naczynia, w którym będziesz zapiekać crumble. Nie muszą to być małe kokilki (jak na zdjęciu) może to być jedno duże naczynie żaroodporne, będzie bardziej rustykalnie.
Mąkę wsyp do miski, dodaj rozpuszczone
masło,wymieszaj, dodaj
cukier,
sól i
migdały, wymieszaj. Jeśli kruszonka jest zbyt sypka dodaj rozpuszczonego
masła, jeśli jest zbyt mokra dodaj
mąki. Kruszonką posyp
owoce, udekoruj
orzechami. Crumble pieczemy 15 minut w 180 stopniach (pierwsze 10 min z opcją góra-dół, ostanie 5 minut z termoobiegiem).

Deser podajemy na ciepło od razu, a jeśli chcemy podać go później wystarczy podgrzać go w 180 stopniach przez 8 minut. Najlepiej smakuje z gałką
lodów waniliowych. Smacznego!