ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 75 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegokurczak 1,2-1,3 kilogramówrozmaryn suszony 2 łyżek stołowychsos sojowy jasny 2 łyżek deserowychsól według uznaniapieprz według uznaniaolej 1 łyżek stołowychmiód 5 łyżek stołowychcytryna 2 sztukWykonanie:1.Kurczaka czyścimy z wnętrzności, dokładnie myjemy i dzielimy na części. Tak przygotowanego skrapiamy sosem sojowym, nacieramy solą, pieprzem i rozmarynem.2.Cytryny myjemy i zanurzamy na kilka minut we wrzątku. Jedną cienko obieramy a z drugiej ścieramy skórkę na tarce. Wyciskamy sok z obu cytryn. Sok z cytryny i otartą skórkę mieszamy z miodem.3.Części kurczaka układamy w płaskim naczyniu, zalewamy miodem z cytryną, przykrywamy i wstawi8amy do lodówki na 2-3godziny. Od czasu do czasu obracamy kurczaka w marynacie.4.Wyjmujemy mięso z marynaty i układamy na posmarowanej olejem brytwance. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok.300min w temp. 180st C. W trakcie pieczenia podlewamy powstającym sosem.Uwagi:Można podawać z ryżem lub ziemniaczkami, a do tego surówka z młodych warzyw najlepiej.Tak zamarynowane mięso dobrze nadaje się też do grillowania, trzeba je wtedy polewać marynatą z miodu i cytryn.Autor: frezja1978Zobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z GrillaPotrawy z MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: