Wykonanie
15 Kwiecień 2015Witam. Dzisiaj proponuje prosty przepis na lane kluseczki, które często serwuje do zupy lub też na słodko z
cynamonem.W okresie zimowym często gotuje je na
mleku. Idealne na śniadanie do tego
chleb własnoręcznie upieczony, z powidłami śliwkowymi. Pycha.
LANE KLUSECZKI.SKŁADNIKI;3
jajka6 łyżek
mąkiszczypta
soliodrobina
wody około 1/4 szklankiPRZYGOTOWANIE;
Do miski wbijamy całe
jajka, dodajemy
mąkę,
sól i mieszamy dolewając
wodę. Jeżeli ciasto jest za rzadkie dodać jeszcze
mąki a jak jest za gęste to
wody. Konsystencja musi być idealna.
W garnku gotujemy
wodę, dodajemy trochę
soli. Gdy
woda zaczyna wrzeć łyżką rzucamy ciasto na
wodę . Gotujemy do momentu wypłynięcia wszystkich klusek .
Odcedzamy i przelewamy zimną
wodą. Gotowe.SMACZNEGO !!!