ßßß Cookit - przepis na Czerwona zupa z krewetkami tygrysimi

Czerwona zupa z krewetkami tygrysimi

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
pasta czerwona cury ostra 2 łyżek stołowych
trawa cytrynowa 4 sztuk
liść cytrynowy 10 sztuk
mleko kokosowe 0.66 litrów
krewetka tygrysia 0.5 kilogramów
bulion z kostki rosołowej 3 litrów
papryka czerwona 1 sztuk
papryka zielona 1 sztuk
papryka żółta 1 sztuk
pieczarka 8 sztuk
olej kukurydziany 6 łyżek stołowych
sól według uznania
Wykonanie:
Ugotować bulion i zestawić z palnika .Rozgrzać patelnie z połową oleju ,dodać cury i trawę cytrynowa, lekko podsmażyć , następnie dodać liście cytrynowe i 3-4 łyżek mleczka kokosowego, podlać bulionem i poddusić aby warzywa lekko zmiękły . Uprzednio pokrojoną paprykę , pieczarki, por zielony podsmażyć na reszcie oleju ,lekko posolić, następnie podlać bulionem i poddusić aby warzywa lekko zmiękły. Całość produktów wymieszać z reszta bulionu dodając mleczko kokosowe , zagotować całość na około 1 min . Krewetki dobrze wypłukać pod bieżącą letnią wodą.
Uwagi:
Krewetki podajemy na miseczkę , następnie zalewamy je ugotowaną zupa , pod żadnym pozorem niedodajemy krewetek do gotowanej zupy gdyż stwardnieją. Wszystkie warzywa kroimy w paski, trawę cytrynową w talarki, krewetki mogą być mrożone - niegotowane.
Kuchnia Chińska
Potrawy z Grzybów
Zupy
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3190/Czerwona-zupa-z-krewetkami-tygrysimi