Wykonanie
Składniki:2 kg
mąki1 szklanka
mleka500 g
margaryny5 całych
jajek15 dkg
drożdży5 łyżek
cukru1
cukier waniliowymarmolada,
budyń, nutellaPrzygotowanie:Do garnka wlewamy
mleko, lekko podgrzewamy i wrzucamy rozdrobnione
drożdże. Dodajemy 2 łyżki
mąki i 2 łyżki
cukru. Wszystko mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia.W tym czasie przygotowujemy dużą miskę do której wsypujemy
mąkę,
cukier, rozmącone
jajka i
cukier waniliowy.
Margarynę wkładamy do garnka i roztapiamy.Wyrośnięte
drożdże wlewamy do miski, lekko wyrabiamy i dodajemy rozpuszczoną
margarynę(jeżeli ciasto jest za rzadkie dodajemy więcej
mąki)Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę, tak długo aż zacznie "odchodzić od ręki".Pamiętajmy,że najlepsze
drożdżowe ciasto jest wtedy,gdy jest dobrze wyrobione!!!Po wyrobieniu wkładamy do lodówki na 1 h.Po godzince wyciągamy nasze wyrośnięte ciasto, dzielimy na mniejsze 5 porcji i z każdej zrobić kule.Po czym rozwałkowujemy.Krążki podzielić na trójkąty.Na brzegach każdego nakładamy
marmoladę,
budyń lub nutellę (przysmak dzieci) i zwijamy w stronę środka rozwałkowanego ciasta, czyli w kształt rogalika.Uformowane rogaliki układamy na wysmarowanej
masłem blasze i wstawiamy do nagrzanego piekarnika(180 stopni) i pieczemy na złoty kolor.Po wystudzeniu ozdabiamy lukrem,
cukrem pudrem,
orzechami, kolorowymi wiórkami (wg uznania)Rogaliki są pysznym dodatkiem do
kawki,
herbatki przy popołudniowych spotkaniach rodzinnych.

Życzę udanych wypieków i smacznego!!!