21 Luty 2015TORCIK MALINOWY - ŚLIMAKWitam dzisiaj polecam coś słodkiego, mianowicie torcik malinowy - ślimak. Idealny na niedzielne popołudnie.TORCIK MALINOWY - ŚLIMAK.SKŁADNIKI:Biszkopt :5 jajek1 szklanka cukru3/4 szklanki mąki2 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki octuKrem;6 płatkówżelatyny200 g malin -mogą być mrożone100 g cukru2 opakowania cukru waniliowego200 g serka homogenizowanego400 ml śmietany kremówkiDekoracja;400 ml śmietany kremówki2 opakowania fix śmietanowymalinypistacjePRZYGOTOWANIE;BISZKOPT; Oddzielamy żółtka od białek do jednej miseczki i wsypujemy cukier. W drugiej miseczce mieszamy mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Następnie miksujemy białka, gdy będzie już piana stopniowo dodajemy żółtka i dalej miksujemy.Odstawiamy mikser i stopniowo delikatnie mieszając dodajemy mąkę.Na sam koniec wlewamy ocet.Przygotowujemy dużą blachę.Wylewamy masę na blachę i równo rozcieramy. Pieczemy 15 minut w temperaturze 200 c.KremDo garnka wsypujemy maliny, cukier i cukier waniliowy, delikatnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.Do drugiego garnka wlewamy zimną wodę i wkładamy płatkiżelatyny i czekamy aż zmiękną. Następnie dodajemy do malin i mieszamy do momentu rozpuszczenia. Odstawiamy nasze maliny do wystudzenia.Po wystudzeniu dodajemy serek i mieszamy, następnie ubijamy śmietanę na sztywno i dodajemy do naszego kremu. Po dodaniu śmietany nasz krem będzie trochę rzadki dlatego wstawiamy do lodówki aby trochę zgęstniał. A w tym czasie.....Wyjmujemy z blachy nasz biszkopt i ściągamy papier.Kroimy naszego biszkopta na 4 lub 5 pasków. Na każdy pasek nakładamy krem.Następnie zwijamy w kształt ślimaka. Zostawiamy do stężenia.Po godzinie ubijamy śmietanę z śmietanowym fixem i dekorujemy według uznania.Może i jest pracochłonny, ale naprawdę jest pyszny.SMACZNEGO !!!