Wykonanie
Say hi! Hi!Przedstawiam przepis na prosty i pyszny torcik
malinowo-
śmietankowo-
czekoladowy. Upiekłam go tego samego dnia, 3-4 h przed przyjsciem gości, więc wiecie, musiał być prosty. I wyszedł pyszny. Nadaje się idealnie na Dzień ojca dla naszych ukochanych tatków :)
Biszkopt :5 dużych jaj5 pełnych łyżek
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 szkl
cukru1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia2 pełne łyżki
kakao1
cukier waniliowyszczypta
soliNadzienie:zmiksowane
maliny5-6 łyżeczek
żelatynyśmietana kremówka 30% (u mnie dwa kubeczki)
cukier puderBiałka z
solą ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać
cukier i
cukier waniliowy.
Mąki,
proszek do pieczenia,
kakao przesiać. Do ubitych
białek dodać
żółtka i lekko zmiksować. Do masy dodać przesiane składniki i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy, w której dno jest wyłożone papierem do pieczenia, a boki posmarowane i wysypane
bułką tartą. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180st. przez 35-40-45 min (do suchego patyczka).Do
malin dodać
żelatynę, wymieszać.
Śmietanę ubić, dodać
cukru, by była słodka.Upieczony
biszkopt przekroić w poziomie. Połowę
biszkoptu lekko skropić
cytryną, nałożyć
maliny, następnie
śmietanę i przykryć drugą połową. Wierzch ozdobić ładnie (na ozdobienie mojego dużo czasu nie miałam, więc piękny nie jest) :D
Wspominałam, że byłam na Krecie? :D(polecam powiększyć)