ßßß Cookit - przepis na Nadziewane pieczone pierożki, czyli idealna przekąska.

Nadziewane pieczone pierożki, czyli idealna przekąska.

nazwa

Wykonanie

A pierożki.. A pierożki są świetne. Jak dla mnie były kolacją, aczkolwiek, dla tych, którzy lubią jeść więcej, są idealną przekąską. Nadają się też na przystawkę dla gości. Pooolecam szczerze i z serca.
Składniki na ciasto (na ok. dwie blachy)
500 g mąki
pół kostki rozpuszczonej margaryny
dwie szczypty soli
czosnek granulowany
ciepła (nie gorąca woda)
Farsz może być taki jaki zechcecie, niech nie ogranicza was wyobraźnia, dajcie to co sami lubicie, lub to co macie w lodówce.
A co ja dałam? Oto mój farsz:
200-300g kiełbaski, a właściwie moich ulubionych paluszków drobiowo-wieprzowych
cebula
kukurydza
papryka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżka ketchupu
kilka plasterków sera żółtego
ser mozarella
zioła prowansalskie
Pierwsze co robimy to ciasto. W mące robimy dołek wlewamy do niego rozpuszczoną margarynę, dosypujemy sól i czosnek.
Zgniatamy ciasto dolewając stopniowo wody, aż uzyskamy ciasto, jak na pierogi. Odstawiamy je na pół godziny, by sobie odpoczęło. :)
Teraz czas na farsz
Kroimy i smażymy cebulkę na złocisty kolor.
Kroimy kiełbasę oraz paprykę.
Mieszamy cebulę, kiełbasę, paprykę, kukurydzę, dodajemy ketchup, koncentrat i zioła.
Wracamy do ciasta.
Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kółeczka jak na pierogi.
Farsz układamy na kółeczkach, kładziemy na to ser żółty i mozarellę i ładnie lepimy pierożki.
Kładziemy pierożki na blaszce posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy je posypać jakimiś ziołami. ( ja osobiście nie polecam, bo mi się nie udało, gdyż papryka w proszku się zrobiła czarna i wyglądały jak przypalone, a nie były)
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 min, aż się zarumienią.
Smacznego!
Źródło:http://fiveer-nourriture.blogspot.com/2013/07/nadziewane-pieczone-pierozki-czyli.html